utazás két keréken

2021.02.19. 07:56

Körbetekerte Korzikát a debreceni származású bringás

Élményeiről a Hajdú-bihari Naplónak mesélt.

Fotó: Bóka Márton-archív

Mindannyiunknak támadt már őrült ötletünk, tudtuk, nem lesz egyszerű véghez vinni, mégis megtettünk volna mindent a cél érdekében.

Bóka Márton, a debreceni származású fiatalember igazi örökmozgónak vallja magát, ha van egy kis szabadideje, akkor biztosan úton van.

Imádja a természetet, így nem is volt kérdés számára, hogy mivel fogja tölteni a 2018-as nyári szabadságát. Abban biztos volt, hogy világot akar látni, hegyeket meghódítani, mindeközben hallani a tenger morajlását – ezért esett a választása Korzikára, ahol tizenkilenc napot töltött, ám nem akárhogyan!

Fotó: Bóka Márton-archív

A megyénkbeli kalandvágyó 2017-ben végigtekerte biciklivel a horvát tengerpartot, ezért is vállalkozott arra, hogy Korzikát is két keréken járja keresztül-kasul. – A felejthetetlen utazás vonatozással kezdődött, Villachból Genováig kellett elzötyögni, onnan pedig hajóval tudtam továbbmenni. Soha nem hajóztam még ki annyira a nyílt vízre, hogy a part körvonalai ne látszódjanak, itt viszont órákra elvesztek. Csak a nagy kékség ölelt minket körbe – ez kissé nyugtalanító volt, de hamar megszoktam. Végső állomásunk Bastia város volt, nagyon örültem, hogy megérkeztünk, végre a magam ura lehettem, és útnak indulhattam. Kiváló minőségű bicikliút vezetett ki a térségből, ráadásul közvetlenül a part mellett, csodálatos volt a látvány. Azt gondoltam, a bringások miatt végig kiépített lesz az út: de miért is lenne minden olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk? Egyik alkalommal éppen egy mezőn hajtottam a biciklit, amikor egy hozzám hasonló korú sráctól kérdeztem meg: felállíthatom-e a sátram? Először nehezen értettük meg egymást, de végül beleegyezett – kezdte élménybeszámolóját a Naplónak az utazás szerelmese, aki kiruccanásai alkalmával többnyire vadkempingezik.

Felejthetetlen élmény

Az ébredés után kezdődött az újabb kaland, a cél Bonifacio volt, ami Korzika legrégibb települése: egy magas sziklán húzódik, többek között kikötőváros.

Fotó: Bóka Márton-archív

– Bonifacio egyértelműen a sziget legszebb helysége. Elképesztő látványt nyújtanak a hatalmas függőleges sziklafalak, amiknek a tetejére építették a települést, mélyükben pedig hullámzik a tenger. Volt szerencsém Ajaccióba is eljutni, ahol a nagy hadvezér, Bonaparte Napóleon született, mondanom sem kell, hogy mi várja itt a turistákat, a szülőház gyakorlatilag egy ajándékbolt. Ettől függetlenül érdemes bejárni a térséget, de közel sem olyan fantasztikus, mint Bonifacio. Ami még említést érdemel, az Corte városa, a hegyek között egy nagyobb völgyben építették. A sziget déli részén található Sarténa nevű helységet tartják a sziget legautentikusabb városkájának. Persze szép vidék, de számomra Lama a sziget északi részén sokkal jobban tetszik, egy tündéri falu, ahol szinte kétszáz éve megállt az idő. Saint-Florent, az egykori csendes kis halászfalu ma pezseg az élettől, kiindulóhelye a környékbeli hajókirándulásoknak – mondta. Majd megjegyezte, hogy csodálatos városok találhatók Korzikán, viszont a strandjai is lenyűgözőek: Plage du Lotu, Plage de Saleccia – ezen a két strandon vakítóan fehér homokkal találkozhatunk, teljesen előhozza a karibi hangulatot.

A cívisvárosi kötődésű fiatal férfi minden percét élvezte a kiruccanásnak. Persze voltak nehezebb időszakok, de egy óriási élmény volt számára. Állítása szerint sokkal többet adnak a hasonló kiruccanások, mintha csak egy autóból kifelé nézve csodálnánk a tájat – ezért is jegyezte meg,

aki kalandvágyó, az pattanjon biciklire, és ismerje meg a világot.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában