évgyűrűk

2021.01.21. 08:00

Új szerepkör, elfeledett gondok

Az unokáról való gondoskodás elfeledtetheti idős rokonainkkal a személyes-párkapcsolati problémáikat – mondja a szakértő.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Amikor az ember nagyszülővé válik, akkor új feladatokat kap az élettől. Egy olyan szerepben kell helytállnia, ami eddig ismeretlen volt számára. Bizonyára a legtöbb ember álma, hogy egyszer unokája szülessen, azonban nem szabad, hogy az addigi meg nem oldatlan problémákat a szőnyeg alá söpörjük.

Lévai Lívia párkapcsolati tanácsadóval beszélgettünk a témában: a járvány alatt sok nagyszülő nem találkozhat az unokájával – ennek lehet bármilyen párkapcsolati következménye?

Fotó: Lévai Lívia-archív

– A kor előrehaladtával egyre inkább visszagondolunk a múltba, és feltesszük a kérdést: Vajon mindent jól csináltam? Mit kellett volna másképpen tennem? – ezek a kérdések, amikor megszületik az első unoka, voltaképpen elszállnak. Az idős házaspár hasznosnak érzi magát, végre a nagyszülő szerepébe bújhat, és ilyenkor nem létezik más, csak az unoka. A koronavírus-járvány miatt megannyi intézkedés lépett életbe, többek között arra is felhívják a figyelmet, hogy a fiatalabb és idősebb korosztály ne nagyon találkozzon, és ahogy tapasztalom, sokan betartják. Könnyen lehet, hogy az elmúlt időszakban az idősebb pároknál megszaporodtak a viták, hiszen a szőnyeg alá söpört gondok a felszínre kerültek. Az új szerepkör, az unokáról való gondoskodás elfeledtette velük személyes-párkapcsolati problémáikat, ám ez idővel mind előkerül – fogalmazott elöljáróban.

Jó, ha van saját hobbi

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a fel nem dolgozott kudarcokat, az élettel szembeni elégedetlenséget együtt kell a pároknak megoldaniuk. – Nem tudni, hogy a jelenlegi szabályokat meddig kell betartani, éppen ezért tanácsolom, hogy az idősebbek is üljenek le, és beszéljék meg a problémáikat. Fontosnak tartom, hogy mindenkinek legyen valamilyen saját hobbija, mert hamar egymás terhére is lehetünk. Sokszor van, hogy egy párkapcsolatban az egyik fél jobban szeret társalogni, míg a másik a maga csendességében inkább olvasna – mindkét félnek tiszteletben kell tartania a másik kérését. Ne zúdítsuk egymásra a saját igényeinket, inkább keressünk partnert (szabad­időtárs) ahhoz az elfoglaltsághoz, amit a párunk nem kedvel – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában