Azok a 80-as évek!

2021.01.28. 18:15

Így festett a cívisváros a rendszerváltás előtt – videó

Bepattanhat egy járműbe, ami egyenesen a múltba repíti. Indulhatunk?

Fotó: YouTube / Csaba Csiszér

Idősebb olvasóinknak a nosztalgia kedvéért, a fiatalabbak számára pedig történelmi kuriózumként ajánljuk Csiszér Csaba alábbi felvételét.

A képsorok 1988 márciusában készültek, közvetlenül a rendszerváltást megelőző időszakban, amikor az utakat még merőben másfajta járművek rótták: Trabantok és Zsigulik uralták a közlekedést, a ma megszokott pörgéshez képest szinte komótos tempóban. A felvételen menet közben imitt-amott feltűnik pár sárga busz és piros troli is a szemközti sávban. Bár tapasztalható némi jövés-menés, mégis szokatlan nyugalmat sugall a korabeli cívisváros utcaképe, amelyre a YouTube-felhasználók is felhívták a figyelmet a videóhoz fűzött megjegyzéseikben.

„Senki nem sietett még, az autósok és gyalogosok sem. Mennyivel lassabb volt a világ”

– világított rá egyikük.

Bár az elmúlt három évtized temérdek változást hozott, nem egyszer mégis ismerős látvány tárul elénk. A videó elején régi barátként köszönt bennünket az Attila téri templom épülete, majd ahogy az autó rákanyarodik a Szent Anna utcára, feltűnnek a belvárost mai is ékesítő patinás téglaépületek és a Szent Anna-székesegyház. Arról, hogy egészen másik korban járunk, szinte csak az utcán parkoló járművek és a szembejövő forgalom – hol voltak még ekkor a belvárosi egyirányúsítások – árulkodik, majd ahogyan a Piac utcai kereszteződéshez érünk, már láthatjuk, hogy az Apolló mozi környékén található üzletek kirakatai is alaposan átalakultak. A főtér felé közeledve szembetalálkozunk egy régi, sárga villamossal (szinte érezzük, ahogy rázkódik), és bár napjainkban ezt már nem tehetnénk meg, a Kossuth utcára történő kanyarodás helyett ezúttal továbbhaladunk egészen a Csapó utcáig, ahol ekkor még vígan lehetett négykerekűvel suhanni. Fiatalabb olvasóink hiába is keresgélik a Fórum épületét, tájékozódási pontként azonban felbukkan a Zenede és a Vegyipari Technikum, később pedig a panelek magasba nyúló falai is előtűnnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában