Botanika kezdőknek

2021.01.13. 16:45

Egy igazán hálás szobanövény és a bizarr nevű dögvirág

Szinte elpusztíthatatlan, és mindenhol rendkívül jól mutat: ez az anyósnyelv.

Fotó: Shutterstock

A növénykedvelők körében nagy népszerűségnek örvendő anyósnyelv (borítóképünkön), amely a trópusi Nyugat-Afrikából származik, kiváló választás lehet azok számára, akik még csak ismerkednek a szobanövényekkel.

Ez a növény ugyanis nagyon jól tűri a szárazságot, és az sem okoz számára gondot, ha néha elfelejtjük meglocsolni. Vigyázzunk azonban! A túl sok víz sem tesz jót neki, akkor ugyanis kirothad. A fény iránti igénye sem nagy, így nem kell aggódnunk miatta akkor sem, ha csak a lakás árnyékosabb pontján jut neki hely. Az anyósnyelvnek sok fajtája van. Akad olyan, melynek levelei sárga szélűek, és olyan is, aminek zöld vagy ezüst színűek. A sárga csíkos szélű fajtának a törpe változatával is találkozhatunk a virágárusoknál. Van olyan is, amelynek a levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, és a végük felé egyre hegyesednek, keskenyednek, és egy picit szúrósak is lehetnek.

Megfontolandó tudnivaló e növénnyel kapcsolatban az is, hogy bármelyikre is esik a választásunk, egész biztosan meghálálja azt a kevés törődést, amit igényel.

Nyújtozkodó, terjeszkedő hajtásaival érdekes látványt nyújt a dögvirág | Fotó: Berecz Dorina

A bizarr neve ellenére is szerethető

Talán sokak által nem ismert szobanövény a dögvirág, amely a nevét a virágairól kapta, melyek leginkább a romlott hús színére emlékeztetnek.

Ez a sekélyen gyökerező, bordázott, szemölcsös, levéltelen, pozsgás szárú növény talán a kaktuszkedvelők körében örvend nagyobb népszerűségnek. Burjánzó hajtásain feltűnő, csillag alakú virágokat hoz, amelyeknek szaga meglehetősen kellemetlen. Alacsony víz- és páraigényű növény, ezért elég, ha hetente öntözzük, télen pedig ritkíthatunk a locsolás rendszerességén. Fény- és hőmérsékletigénye viszont annál nagyobb.

Helyezzük tehát világos, meleg helyre, akkor biztosan meghálálja a törődést. A dögvirág gyökeréről szétszedve, szaporítva igen nagy területet belakhat.

Akad lehetőség a választásra

Végezetül bemutatunk néhány növényt, amelyeken a pára és a meleg sem fog ki, akár a fürdőszobában is megállják a helyüket.

Sokan keresik a megfelelő szobanövényeket, amelyekkel kicsit feldobhatják a fürdőszoba hangulatát. Ez azonban cseppet sem egyszerű feladat, hiszen olyan fajokra van szükség, amelyek nemcsak jól bírják, de szeretik is a párás, meleg levegőt; sőt, mivel sok háztartásban a fürdő nem tartozik a legvilágosabb helyiségek közé, nem árt, ha az oda helyezett növény árnyéktűrő képessége is magas.

Biztos befutók

Nagyon jól mutathat a fürdő magasabb pontjára helyezett hegyes csúcsú futóka, amely kifejezetten kedveli a párás közeget, ráadásul légtisztító tulajdonsággal is bír. Szintén jó választás lehet a közönséges borostyán, amely a magas hőmérsékletet, a párát és a nedvességet egyaránt kedveli, és a futókához hasonlóan szintén légtisztító növény. A páfrányokkal sem tudunk mellélőni, ha a fürdőszobai körülményekhez alkalmazkodó zöldeket keresünk. A sokak által ismert szobapáfrány igénytelenségének köszönhetően a fürdőben is megállja a helyét, és ha az ablak mellé tesszük, még virágozni is fog. Az agancspáfrány pedig például kifejezetten mutatós éke lehet a párás helyiségnek, és előzőleg említett társához hasonlóan nagyon kevés törődést igényel, így nem kell sokat bajlódnunk vele.

Kavicsokkal is beéri

Sokak által ismert és kedvelt szobanövény a zöldike, melynek lógó hajtásai csüngő külsőt kölcsönöznek, így a fürdő ablakába téve legalább olyan jól mutat, mint a futóka vagy a borostyán. Ha olyan növényt szeretnénk a fürdőbe helyezni, mely igénytelen és mutatós, sőt virágföldet sem igényel, akkor biztos befutó lehet a zebrapletyka vagy a bambusz. Az előbbi akár egy pohár vízben is eléldegél, utóbbi pedig virágföld helyett beéri apró kavicsokkal. A cserépbe vagy tárolóba szórt kavicsok közé szúrjuk be a bambuszszárakat, és öntözzük meg őket, a vizet elég kéthetente vagy akár havonta cserélnünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában