fontos az ápolás

2021.01.24. 12:46

A téli hideg nem tesz jót a bőrünknek

Kis odafigyeléssel és megfelelő bőrápolással megelőzhető a probléma.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt hetekben megtapasztalhattuk az igazi téli időjárást, ami sokak számára örömhír, viszont a száraz bőr problémájával küzdőknek aggodalomra adhat okot. – Mivel télen fel vagyunk öltözve, így ilyenkor a kezet és az arcot, azon belül az orcát és a száj körüli részeket fenyegeti leginkább a kiszáradás veszélye. A legelső, legfontosabb és legegyszerűbb dolog a megelőzés, hiszen ekkor még nincsenek tünetek – tájékoztatta a Naplót dr. Gáspár Krisztián, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara Bőrgyógyászati Tanszékének adjunktusa.

Ezt kell erősíteni

Hozzátette, egészséges személyek esetén elsősorban külső hatások, a hideg, a szél és a csapadék, illetve a jelenlegi járványhelyzet miatt felfokozott fertőtlenítőhasználat okozhat bőrproblémákat. – Ezek a külső környezeti tényezők irritációként hatnak a bőrre. Ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy a bőrünk védekező funkcióját segítjük. Ezért az úgynevezett fizikokémiai barrier elemei, vagyis a bőr hámjának bizonyos sejtrétegei felelősek. Ennek állapotát tudjuk segíteni a megelőzéssel, valamint ezt kell „helyrerakni”, ha már megjelentek a tünetek – tájékoztatott a szakember.

Fontos a megfelelő bőrápolás. – A drogériákhoz képest sokkal szélesebb és alaposabb választékkal rendelkeznek a patikák, ott nagyobb valószínűséggel talál valaki pontosan a problémájára illő készítményt – fogalmazott Gáspár Krisztián. – A gyógyszertárban kaphatók úgynevezett emolliens típusú testápolók, kézápolók, amelyek gyógyhatása magasabb, mint a kozmetikai termékeké – tette hozzá. Sokat számít, hogy milyen készítményeket használunk kézmosás, illetve fürdés közben is. Tudatosan válogatva a termékeket, folyamatosan ápolhatjuk bőrünket, megelőzve ezzel annak kiszáradását. A száraz bőr problémája nem válogat, érinti az óvatlanul kesztyű nélkül hógolyózó gyerekeket és a bőrük védelmére kevesebb időt fordító felnőtteket is. Ha minden óvintézkedésünk ellenére mégsem sikerült megelőznünk a bajt, fordulhatunk háziorvosunkhoz vagy bőrgyógyászhoz is.

– A tünet lehet száraz, égő, viszkető bőr, de sebek is keletkezhetnek. Kezdeti szakaszban relatíve könnyen visszafordítható a probléma a barrier helyreállításával – tájékoztatott a szakember. – Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a tünetek kiterjedten jelentkeznek, a bőr nagyon kisebesedett, illetve ha elhúzódik és nem gyógyul a problémánk – hívta fel a figyelmet.

DKE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában