gondos ápolás

2021.01.24. 18:43

A hajat kívül-belül táplálni kell

Hidegen sajtolt olajak, gyógynövényes öblítővíz és egészséges táplálkozás: ezek a szép haj titkai.

20210120 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Portré: Holecz Enikő fodrász.

Fotó: Molnár Péter

– A hajkorona ápolását belülről kell elkezdenünk, utána fókuszálhatunk a külső táplálásra is. A nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel ugyanis akár hajhulláshoz is vezethet – tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Holecz Enikő fodrász, akit a természetes hajápolásról kérdeztünk. A szakember állítja: a természetben minden adott, ami a szervezetünk és hajunk egészségének fenntartásához szükséges.

Holecz Enikő elmondta, a hajhullás csak egy a számos kellemetlen probléma közül, amelyek a nem megfelelő táp­anyagbevitelre utalhatnak. – Bosszantó lehet a túl száraz vagy túl zsíros haj, valamint a korpás fejbőr problémája is. Ezek ellen is könnyedén felvehetjük a harcot. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre! A fejbőrön megjelenő száraz korpa a dehidratáltság jele lehet – részletezte. A szakembertől megtudhattuk, hajunknak előnyös, ha rendszeresen fogyasztunk sárgarépát, brokkolit, sütőtököt és diót is, hiszen ezek az élelmiszerek tele vannak olyan vitaminokkal, amelyekre a hajszálaknak szüksége van. Kiemelte, természetesen a hajunk állaga és dússága genetikától is függ, az extra táplálás azonban minden fajta és szerkezetű frizurának jót tesz.

Fotó: Molnár Péter

Kívülről befelé

A szakértő otthoni hajpakolások készítéséhez a következő anyagok felhasználását javasolja: méz, avokádó, illetve olíva-, jojoba-, argán- és kókuszolaj. – Az Aloe Vera pedig nyersen használva érvényesíti legjobban gombaölő hatását. Ez azért lényeges, mert a korpásodás hátterében gyakran gombás fertőzés áll, így ennek a növénynek a húsát és levét érdemes leginkább a fejbőrön alkalmazni – tanácsolta. Elmondta, a hajhullás megfékezésére leginkább hajszesz használatát ajánlja, ehhez egy otthon elkészíthető receptet is megosztott velünk. – Hajszesz kikeverésekor használjunk olyan illóolajokat, amelyek serkentik a hajhagymák növekedését, ilyenek: a levendula-, teafa- és citromfűolajak. Ezeket az illóolajokat keverjük össze desztillált vízzel és egy kis vodkával, és kész is vagyunk – részletezte. Hozzátette, nagyon jót tesz a hajnak, ha gyógynövényes vízzel öblítjük le. – A mezei zsurló hatékony a korpásodás ellen, a csalán és a kamilla pedig fényessé teszi a hajat, és gátolja annak zsírosodását. Ügyeljünk a mértékletességre! A túl gyakori hajmosás vagy a túlságosan kis fogú fésű ártalmas a haj szerkezetének. A szakértő azt javasolja, használjunk hajkefét, és ne kössük fel túl szorosan a hajunkat.

– Ha erősen zsírosodik a hajunk, semmiképp ne mossuk napi szinten, és ne tegyünk rá olyan kencéket, amelyek szárítják a fejbőrt, mert az esetben az amúgy is túlzott faggyútermelést még jobban ingereljük – figyelmeztetett. Holecz Enikő hozzátette, két hajmosás között várjunk két-három napot, és lehetőség szerint a fent említett gyógynövényes öblítést alkalmazzuk. Arra is kitért, a hajvégek ápolására az argán- és kókuszolajak a legalkalmasabbak, nehezen kezelhető hajra pedig a lenmagolaj a legjobb választás. Végezetül hangsúlyozta, időnként azért látogassunk el egy fodrászszalonba is, hiszen a hajvágás felfrissít, megújít és önbizalmat ad.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában