ez kell hozzá

2020.12.11. 20:28

Sajátos, egyéni mintára megálmodott konyha

Egyedi konyhaszekrény esetén a modernebb technológia bútorba helyezését részesítik előnyben.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az épített lakókörnyezet minden ember otthonában más és más, főként az újabb családi házakban, mivel a panellakásokban leginkább az egyméretű kialakítás jellemző. Számos oka van annak, hogy az emberek inkább egy asztalos munkáját veszik igénybe, és egyedi konyhabútort készíttetnek ahelyett, hogy vásárolnának egyet. – A családi házakban minden konyha különböző méretekkel rendelkezik, ami nem csupán az alapterületben mutatkozik meg, hanem a kapcsolódó nyílászárókban, valamint az elektromos és vízkiállásokban is – mondta Nagy O. Gábor asztalosmester. – Egy olyan konyhabútor, amely egy bizonyos rendszer szerint készült, s nem feltétlenül egy adott helyre, méretpontosan, az sokszor a kívánt környezetbe beépíthetetlen, és nem alakítható ki az igényeinkhez mérten. Emellett az ingatlantulajdonosok elképzelései is eltérőek, ezért nincs arra biztosíték, hogy az ízlésüknek megfelelő kész bútort találnak egy áruházban. Sokszor gondot okoz, ha a tökéletes méretben megtaláljuk a kiválasztott darabot, s nem passzol az általunk elképzelt színnel vagy funkciókkal – tette hozzá.

Fotó: Nagy O. Gábor-archív

Korszerű szemlélettel

A különböző szerelvényeket és vasalatokat tekintve, nem a hagyományos darabok kerülnek az alkotóelemek közé. – Egy egyenletes futásteljesítményt nyújtó vagy fékezőrendszerrel ellátott fiók alkalmazása napjainkban a legjellemzőbb. Az alapanyagok tekintetében is megfigyelhető az újabb és a korszerűbb gondolkodás. Ez a minta a háztartási gépeknél is jellemző, főként a beépíthető mosogatógép, a mikró, a páraelszívó és az öntisztító felületű sütők esetében – emelte ki a szakember. – A világítástechnikát illetően a fő lámpatestek általában a mennyezetre kerülnek, de a kiegészítő helyi világítások is közkedveltek, mint a spotok – osztotta meg.

Tudatos felosztás kell a hatékony működéshez

Egy konyhát ahhoz, hogy ténylegesen jó legyen, több fő szempont szerint kell megtervezni. – Először is szükség van egy funkcionális elképzelésre. Ekkor dönteni kell, hogy a kívánt dolgok hova kerüljenek, mint az ajtók, a fiókok és az egyes szekrényelemek – fejtette ki érdeklődésünkre Nagy O. Gábor asztalosmester. – A zónákat tekintve, a tárolás a hűtőszekrényben történik. Az előkészítési folyamat általában a mosogató és a hűtő közötti rész. Elengedhetetlen az összeállítási terület, ami a mosogató és a főzőzóna között található, valamint a főzés elkészítésére kialakított hely és végül a tálalási tér – tette hozzá a szakember.

Vámosi Kira

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában