Öntörvényűek, mégis szeretetéhesek

2020.12.20. 09:00

Cicánk ivartalaníttatása betegségeket előz meg, és hosszabb életet biztosít

Négylábú társaink számára az a legoptimálisabb – főként a hideg, téli hónapokban –, ha benti tartásban részesülnek.

A macskák dúsabb bundát növesztenek maguknak a téli hónapokra

Fotó: Vámosi Kira

– Amennyiben az otthonunk falai között éli a mindennapjait egy macska, nem kell másképp etetni és gondozni, mint a nyári hónapokban. Ezzel ellenben, ha kijárós egy cica, magasabb energiatartalmú ételeket kell neki biztosítani. Bundás barátaink tudatosan készülnek a mínusz fokokra, hiszen pluszzsírt szednek fel, és dúsabb bundát növesztenek – mondta Lajter Amarilla Edina, a Debreceni Cicavilág Egyesület elnöke. – Érdemes kedvenceinknek táplálékkiegészítőket adni, ásványi anyagokat, esetleg búvóhelyet készíteni számukra vagy egy cicaajtót, melyen keresztül betérhetnek a meleg lakásba, ha fáznak – tette hozzá.

A macskák dúsabb bundát növesztenek maguknak a téli hónapokra
Fotó: Vámosi Kira

Felelősséggel tartozunk!

Hatalmas állatorvosi kezelési költségeket lehet kiküszöbölni azzal, ha az alapbetegségek ellen beoltatjuk a cicánkat. – A legsűrűbben jelentkező panaszok a macskanátha és a parvo, ami oltással megelőzhető. A cicanátha egy legyengült állat szervezetét támadja meg a leghamarabb. Érdemes immunerősítőt adni a bundás barátunknak, és állatorvoshoz vinni a téli hónapokban – osztotta meg Lajter Amarilla. – Különböző mértékű törődést igényel egy benti és kinti cica. Azok a példányok, amelyek nincsenek különösebben emberhez szoktatva, nem is keresik annyira a kétlábú társaik társaságát. Az emberekkel egy légtérben élő macskák ragaszkodóbbá válnak, követik a gazdájukat, és rengeteg kényeztetést, valamint játékot igényelnek – fűzte hozzá.

Más, mint egy kutya

– Egy eb feltétel nélkül szereti az embert, és alárendeli magát gazdájának, úgy tekint rá, mint egy falkavezérre. Míg egy nevelt kutya szót fogad, addig ez egy macskáról nem mondható el, ők öntörvényű lények. Előbb-utóbb minden aszerint történik, ahogy a bolyhos tappancsú akarja, úgy intézi, hogy neki jó legyen. Természetesen köztük is vannak szófogadóbbak, de mégis az önálló lényükkel tudnak hatalmas szeretetet adni – vélekedett az elnök.

– Ápolásukat tekintve, egy macska bundáját nem szükséges karbantartani, hiszen a tisztálkodást saját magának elintézi. A dúsabb szőrűeket időnként nem árt átfésülni annak érdekében, hogy kevesebb bolyhot hagyjanak maguk után a lakásban. Egy hosszabb prémű fajta esetében rendszeresen ápolni kell a bundát. Emellett a szabadban tartott cicákra számtalan veszély leselkedik. Az állatvédők, akik mentéssel foglalkoznak, nem adnak örökbe macskát kinti tartással. Elsődleges veszély, hogy ha forgalmas helyen él egy család, a kedvencét elütheti egy autó. Egy állat agyi kapacitása az ötéves gyermekekéhez hasonló, így nem tud úgy gondoskodni magáról, mint kellene. Gyakori a rosszindulatú szomszédok általi mérgezés, a kutyatámadások és a fajtársakkal folytatott csaták, melyek során különböző betegségeket kaphatnak el a kandúrok, mint a FIV-et, illetve FELV-et – közölte.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában