ünnep, fenyővel

2020.11.27. 15:10

Sokat elárul rólunk a karácsonyfánk

Egyre kedveltebbek az egyedi kivitelezésű vagy a szokványostól eltérő ünnepi dekorációk.

A bátrak akár élénkebb színárnyalatú karácsonyfák beszerzésében is gondolkodhatnak

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Elérkeztünk az évnek azon időszakához, amikor a bevásárlóközpontok, boltok hangszóróiból már jóval idő előtt zengenek az ismert karácsonyi slágerek, és az ünnep közeledtével egyre több helyen előkerülnek a téli dekorációk is.

Fotó: Demeter Anikó-archív

Ahogyan az már az utóbbi években is jellemző volt, sok helyen találkozhatunk kevésbé megszokott, esetleg merész, vagy épp visszafogott díszítésekkel. – A hagyományostól eltérő karácsonyfák és a velük harmonizáló dekorációk felkapottságának még inkább teret enged az élő fenyő népszerűségének csökkenése. Ahogyan a műfenyő elkezdte kiszorítani a valódit, úgy jelent meg a divat ezen a területen is – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Demeter Anikó lakberendező. A minden tekintetet megragadó karácsonyfákról elmondta, először jobbára csak fehér műfákat láthattunk, de mostanra már elég széles palettáról tudunk választani. – A rózsaszín, arany, sőt fekete műfenyők ma már nemcsak a fiatalok körében hódítanak, hanem a különlegességeket kedvelő idősebb korosztály köreiben is, tulajdonképpen igazodva az egyre inkább változó szokásainkhoz és adott esetben az ünnepi hangulatunkhoz – tette hozzá.

Kifejezőeszközeink: a színek

A szakértő szerint a színes műfenyők és a velük harmonizáló ünnepi díszek népszerűségének oka – azon túl, hogy trendivé teszik az otthonunkat az ünnepek idején –, hogy az aktuális karácsonyi hangulatunkat a színek által bátrabban kifejezhetjük még akkor is, ha ezt tudattalanul tesszük a fenyő kiválasztásakor. – A hagyományos fa esetében erre csak a díszekkel volt lehetőségünk. Továbbá egy jó színválasztással a meglévő enteriőr is remekül feldobható. Ezek a színes fenyők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a faállítás időszaka mostanra nagyobb időtávra tolódott ki, hiszen látványukkal már önmagukban képesek felvidítani bennünket, azon túl, hogy ünnepi hangulatot sugároznak – részletezte Demeter Anikó.

Érdekességként hozzátette, szinte kilencven százalékban jellemző, hogy új otthon tervezésekor a nőnek eszébe jut, hogy a lakáson belül hol lesz majd a karácsonyfa helye, és bútorozáskor ennek figyelembevételét fontosnak tartja. – És ez a figyelme teljesen független attól, hogy élő vagy műfenyő kerül oda az ünnepek alatt, vagy akár teljesen extrém megoldású, kézi készítésű karácsonyfa-imitációval ünnepel a család, hiszen ez utóbbi sem ritka.

A bátrak akár élénkebb színárnyalatú karácsonyfák beszerzésében is gondolkodhatnak
Fotó: illusztráció / Shutterstock

– Bár sokunkban van indíttatás arra, hogy minél nagyobb legyen az a fa, ha elnyomja a teret, vagy akár a szabad mozgásunkat akadályozza, akkor több bosszúságot fog okozni, mint örömöt – osztotta meg a Naplóval Anikó, és azt is hangsúlyozta: adott esetben egy kisebb fenyő, amely körül van elegendő szabad tér, mutatósabb és figyelemfelkeltőbb hatalmas társainál. Arra is kitért, fényekkel egy kis fa csodálatosan kiemelhető a környezetből, valamint azzal, ha a fa alatt is elhelyezünk ünnepi hangulatú kiegészítőket. – Semleges színű otthonban előnyösebb helyzetben vagyunk, hiszen ott a fa színét illetően jóval nagyobb a mozgástér, akár élénk színekben is gondolkodhatunk. Míg egy olyan otthonban, ahol egyébként is sok a szín, a fehér vagy az ezüst lehet a legjobb választás. A bátrabbak olyan színű fenyőt is felvállalhatnak, amely az otthon egyik színével megegyezik, ezzel még inkább kiemelve az adott árnyalatot az ünnepi időszakra – tanácsolja a szakértő.

Így érdemes „kódolni”

Azt javasolja, ha egyéb szempontok alapján döntünk, akkor a következőket érdemes figyelembe venni: ha valaki a férfit várja, válassza a rózsaszínt, ha a nőt, akkor az aranyat. Ha jelenleg a karrier a legfontosabb az életében, akkor a kék szín uralkodjék, ha a testi gyógyulás, akkor a zöld, ha pedig a lelki, akkor a fekete és a lila színek kerüljenek előtérbe. – Ha új dolgokat szeretnénk az életünkben, akkor a türkizt, ha nőként fejlődni, az ezüstöt, ha férfiként, akkor a vöröset válasszuk. És akármilyen fa mellett is döntünk, soha ne maradjon le róla gömb formájú dísz, a jövő év bősége érdekében.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában