fontos szabályok

2020.11.11. 20:31

Már itt az idő elkészíteni a téli madáretetőket

Nem mindegy, mi kerül a madáretetőbe, a vízutánpótlásról se feledkezzünk meg.

20191209 Gárdony Madáretető, madáretetés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

A Magyarországon élő madárfajok nagy része költöző, azonban sok faj nálunk marad télire is, ezekből lesznek az úgynevezett állandó madaraink, ilyen például a széncinege, kékcinege, vetési varjú. Vannak téli madárvendégeink, ők északabbi országokból érkeznek hozzánk. Ezekről a szárnyasokról télen nekünk kell gondoskodni, a madáretetés az első hó leesése után válik esedékessé. Azonban már most elkezdhetünk készülni a téli madáretetésre, s nem árt átismételni az aranyszabályokat sem.

– A madáretetőbe tehetünk olajos magvakat, ilyen a napraforgó, a mogyoró, a dió, de természetesen etethetünk olyan dolgokkal, amelyeket készen veszünk. Sok helyen kapható madáreleség mix, amiből a madarak kiválogatják a nekik tetsző magvakat. A legáltalánosabb etetőanyag a fekete napraforgó, ami nem összekeverendő a csíkossal és semmi esetre sem mondjuk azt rá, hogy szotyi, hiszen az a pirított napraforgó, azzal pedig már nem etetünk – szögezte le Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Kenyeret ne tegyünk a madáretetőbe, sós élelmiszereket se, hiszen a só vízelvonó hatása a madarak számára végzetes lehet. Nem etetünk továbbá például sós rágcsával, hússal – sima, sózatlan szalonnával lehet – nyers rizzsel, a konyhahulladékokkal is vigyázzunk, hiszen ezek a mi ízlésünk szerint vannak fűszerezve, de például a főtt zöldségeket, főtt tojást szívesen fogadják.

Ne hagyjuk abba!

A természetvédelmi mérnök azt is tudatta, a madarak kétszer mennek egy nap a madár­etetőhöz, de akár egész nap is ott tudnak lenni. – A madáretetésnek van egy olyan aranyszabálya, hogy ha elkezdjük, akkor azt ne hagyjuk abba, hiszen a madarak odaszoknak, és gondoskodnunk kell tollas barátainkról, akik ránk vannak szorulva. Enyhe idő esetén lehet szünetet tartani, ilyenkor a madarak elkezdenek maguknak táplálékot keresni – mondta Váradi Zoltán.

Az etetés mellett a madarak itatása is fontos, a madarak nemcsak inni, hanem fürödni is fognak a vízben a tollazatuk felfrissítése érdekében. – Az itatóknál arra kell figyelni, hogy ezek ne legyenek túl mélyek. Gondoskodjunk arról is, hogy folyamatosan tiszta víz legyen benne – hangsúlyozta a Természettár vezetője.

Az itthon telelő madarak etetése az első havazásig várat magára, de már elővehetjük a tavalyi etetőt, vagy akár készíthetünk újat is. – Az etető készítése nem egy ördöngösség. Sokféle madáretetővel lehet találkozni akár az interneten vagy különböző természetvédelmi könyvekben. A legegyszerűbb PET-palackból készül, de vannak nagy madáretető komplexumok is. A meglévő madáretetőket ideje kirakni, egy kicsit rendbe rakni – mondta Váradi Zoltán, a Természettár vezetője. Hozzátette: – Az ideális madáretető egyrészt a madarak számára is jól megközelíthető, tehát olyan helyre tegyük ki, ahol a madarak észreveszik, és könnyen oda tudnak repülni. Úgy alakítsuk ki az etetőt, hogy a benne elhelyezett táplálékot szárazon tudja tartani, a csapadék ne károsítsa a beletett olajos magvakat –hangsúlyozta.

Váradi Zoltán arra is kitért, ha olyan helyre rakjuk ki az etetőt, ahol nincs nagy zavarás, akár az ablakból is figyelemmel kísérhetjük a kerti vendégek szokásait, tanulmányozhatjuk a fajok jellegzetességeit. A verébcsapatok például hatalmas bulit rendeznek, addig esznek, amíg jól nem laknak. A szén­cinege felvesz egy szem napraforgót, azzal elszáll egy közeli fára, ott fogja megenni, majd ingázik az etető és a fa között. A csuszka, mint egy torpedó, bevágódik a madáretetőbe.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában