különleges díszek

2020.11.15. 18:13

Manókkal készülhetünk a karácsonyra

El-yazgy Marianna bárhová megy, alapanyagokat keres, amiből újabb manókat készíthet.

Fotó: El-yazgy Marianna-archív

Évek óta egyre nagyobb teret hódítanak a kézzel készített, esztétikusan kivitelezett manók, melyeket főként karácsonyra szereznek be az emberek. A kinézetük igényekhez mérten változhat, lehet fiú vagy lány, a fején elhelyezve szakáll vagy haj, bónuszként pedig színes bakancsa, illetve gombokkal díszített kabátja lehet. – Három évvel ezelőtt kezdődött nálam a „manóőrület”. Egy telefonos alkalmazáson keresztül láttam, hogy sokan készítenek ilyet nemcsak karácsonyra, hanem minden más ünnepre is – válaszolta lapunk kérdésére a debreceni származású El-yazgy Marianna.

Dúl a manóőrület: a szeretet ünnepe előtt sokan hódolnak a kézzel készített figuráknak – mutat rá El-yazgy Marianna | Fotó: El-yazgy Marianna-archív

– Az első gondolat, ami akkor megfogalmazódott bennem, az volt, hogy ilyet én is tudnék csinálni. Egy ideig csak játszadoztam az ötlettel, majd nekifogtam és megpróbáltam egyet elkészíteni. Az első pár manómnál még ügyetlen voltam, eléggé furcsán néztek ki, de azon voltam, hogy folyamatosan tökéletesítsem őket. Az interneten rengeteg szabásmintát lehet találni, de számomra egyik sem volt az igazi, ezért addig alakítottam őket a saját elképzeléseim szerint, amíg kialakult egy saját minta és stílus – folytatta. – Kezdetben kisebb méretű manókat készítettem, majd egyre nagyobbakat, míg eljutottam a nagy, lábon álló típusig. Eleinte csak a saját szórakoztatásomra készítettem őket, majd a család és barátok biztatására egyre több embernek megmutattam, és kialakult rá egy állandó kereslet – tette hozzá.

Az elkészítés rejtelmei

Egy manó elkészítésének ideje és nehézsége sok tényezőtől függ, mint a kért mérettől, illetve a külsejével kapcsolatos igényektől.

– Az alapanyagok beszerzésekor oda kell figyelni arra, hogy soha ne vásároljunk használt­áru-boltban, hanem minőségi termékekkel dolgozzunk. Személy szerint a kifejezetten puha anyagokat részesítem előnyben – osztotta meg velünk El-yazgy Marianna.

Fotó: El-yazgy Marianna-archív

– Ha minden szükséges kellék megvan, a kialakított szabásmintával ki kell vágni a különböző testrészeket, majd következik a varrás, a tömés és a ragasztás. Ajánlott az orrot is kézzel készíteni, nem harisnyából, hanem textilből. A textilgolyók nagyon puha és jól formázható anyagok, így ezt javaslom mindenkinek. Kiemelném, hogy amennyiben a manóban nincs súly, felborul, így ehhez rizst szoktunk használni, amit szükséges kiégetni az elhelyezése előtt, megelőzve a bogarak megjelenését – emelte ki, majd hozzátette: ragasztáskor ügyelni kell arra, hogy ne folyjon ki, esztétikus legyen és szép. – Amikor a szabásmintákat alakítják ki, az arányok eltalálása sok mindenkinek problémát okoz. Sok olyan manót látok, amelyek aránytalanok. További nehézséget jelentett, hogy a kesztyűk varrásakor látszódjon, hogy valóban van hüvelykujja, és a csizmák kitömésekor ne legyen deformált a cipő – hangsúlyozta.

– A pici, lábakon álló manók negyven perc alatt elkészülnek, de a nagyobbak akár igénybe vehetnek több órát is. Az idén teljes mértékben manóőrület van, hatalmas a kereslet. Legfőképpen karácsony előtt keresik igazán az emberek a manókat, de sokan más alkalmakra is kedveskednek velük – ismertette.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában