éljünk aktívan!

2020.11.05. 17:03

A rendszeres mozgás az önbizalom kulcsa

„Az életmódváltás sokszor a depressziós embereken is segít” – véli Kodolányi Réka.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a testmozgásnak milyen fontos szerepe is van az életünkben. Nincs olyan orvos, aki ne jegyezné meg, hogy a sport az egészséges életmód része, viszont nem csak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, az önbizalmunkat is nagyban befolyásolja. Kodolányi Réka személyi edző, testépítő sem volt mindig „tökéletesen” megelégedve magával. Néhány évvel ezelőtt egy baleset következtében 6 hétig nem tudott a testével foglalkozni, felszaladt rá néhány kiló, ami miatt mély dep­resszióba esett.

A balesetéig nem is gondolta volna, hogy ilyen sokat számít az, amit a tükörben lát, ezért is állítja: a rendszeres testmozgás az önbizalom kulcsa.

– A koronavírus-járvány időszakában sokkal több a depressziós ember, rengetegen motiválatlanok. Az edzőterembe is sokkal kevesebben járnak, mint az elmúlt időszakban. Persze azért is, mert félnek, nem akarnak „érintkezni” másokkal, viszont ez nem szabadna, hogy azt jelentse, hátat fordítunk a mozgásnak és elköszönünk tőle hónapokra – hangsúlyozta elöljáróban a Naplónak, majd kiemelte, mennyire fontos a mértékletesség, illetve az, hogy a mostani nem mindennapi helyzetben is figyeljünk oda magunkra, ismerőseinkre.

Türelem, alázat

Fotó: Kodolányi Réka-archív

Kodolányi Réka úgy véli, soha ne másokért akarjunk változtatni rossz szokásainkon, hanem önmagunkért. A nyáron mindenki a legjobb formájával akart „hódítani”, azonban a szakember szerint ne legyünk hálátlanok saját magunkkal szemben, ha elértünk egy célt, akkor ne visszafelé sétáljunk. – Aki rendszeresen sportol, az tudja, mennyi munka van egy átalakulásban, viszont van ennél is nehezebb: megtartani az elért eredményt! Kétfajta ember létezik, aki nagyon hamar, drasztikusan fogy le, és az, aki lassabban, de okosan, nyilvánvalóan az utóbbi sokkal tartósabb és egészségesebb a szervezet számára. Nem cáfolom, manapság nagy nyomás van a nőkön és a férfiakon egyaránt, a közösségi média mutat egy „képet”, viszont az nem azt jelenti, hogy nekünk olyanoknak is kell lennünk. Sokan sikertelennek érzik magukat, ha az edzésekbe fektetett erőfeszítésnek nem látják az eredményét, azonban nem szabad elfelejteni, mindenhez idő kell. Időnek kell eltelnie ahhoz, hogy testünkön változást tapasztaljunk, ezért is olyan fantasztikus a mozgás, mert rengeteg mindenre tanít: türelem, alázat, kitartás – fűzte hozzá.

A szakember megfogalmazta, mennyi mindenre is tanít a testmozgás, majd mindezek mellett arra is kitért, hogyan látja a különböző korosztályokat, valamint az édesanyákat a mozgás terén.

„Az édesanyáknak sokkal nehezebb a változás, ezért is van, hogy többen elkeserednek, nem kezdenek bele az életmódváltásba, viszont van remény, több mint gondolnák.”

Attól függetlenül, hogy szülés után megváltozik a hormonháztartás, még nem jelenti azt, hogy egy édesanya nem tudja visszanyerni régi formáját. Van olyan ismerősöm, aki két gyermeke mellett fogyott 25 kilogrammot, ami azért nem kis teljesítmény. Úgy gondolom, az anyaság sok nőt megváltoztat, sokkal céltudatosabbak, határozottabbak lesznek a hölgyek, ami az életük minden területén megmutatkozik, tehát a mozgáshoz, egészséges élethez való viszonyuk is nagyban megváltozhat – nyilatkozta, ezután összegezte tapasztalatait: – Napjainkban már nem csak a fiatalok, tinédzserek ügyelnek a külsejükre, nagyon sok olyan negyvenes nővel találkozni, akik rájönnek, a testünk igenis változik, és csak mi tehetünk azért, hogy minél tovább maradjunk fittek. Számtalan olyan hölgyet ismerek, akik azután nyerték vissza önbizalmukat, hogy életmódot váltottak, éppen ezért tanácsolom, merjünk lépni, és ne másokra akarjunk hasonlítani, hanem önmagunknak megfelelni, és jól érezni magunkat a bőrünkben – mondta végül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában