fókuszban a visszér

2020.10.16. 08:28

Szabad mozogni, csak kisebb terheléssel

Nem csak esztétikai probléma a visszér, veszélyekkel is jár.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A visszér jelentős veszélyforrás, hiszen ez esetben nem csak az erek kitágulásáról beszélhetünk. A vénák be tudnak gyulladni a vérrög miatt, és trombózis alakulhat ki. A következő probléma a fekély, ezt a visszércsomók okozzák. Ha valaki nem figyel eléggé a problémára, és nem változtat az életmódján, akkor akár rákos daganatok kialakulásának veszélye is fennáll – hívta fel a figyelmet Kecskés Melinda edző. Mint mondta, visszerekkel is lehet mozogni, sőt előny a sportos életmód, azonban szükség van egy speciális, szakember által javasolt módra, ami igazán jótékonyan hathat.

Szinte minden betegség esetében vannak kockázati tényezők, így van ez a visszér­problémával is. – Nem előny a túlsúly, az állandó ülőmunka végzése, örökletes hajlam is lehet, és kifejezetten káros a dohányzás. Sok hölgynél a terhesség alatt alakulnak ki visszerek, ilyenkor a súlyfelesleg miatt jelentkezhetnek tünetek. A nőket a legtöbb esetben esztétikai jellege miatt zavarja a visszér jelenléte, hiszen már nem szívesen veszünk fel rövid szoknyát, nadrágot, a nyári időszakban fürdőruhát, ha testünket vissz­erek borítják. Sokan kérnek segítséget, de fontosnak tartom, hogy ne edző mondja meg, milyen mozgásforma az ideális ilyen esetben, mert nem tudható, hogy milyen stádium áll fenn. Egy orvosi szakvélemény tükröt ad minderről – mondta.

Van megoldás

– Nem mindegy, milyen sportot választanak, de általánosságban a rendszeres mozgás csökkenti a visszerek kialakulásának esélyét, ha pedig már jelen vannak, segít mérsékelni a tüneteket és lelassítani a folyamatot. A mozgás élénkíti a vérkeringést, és megelőzi a vér pangását a lábakban. Amennyiben az orvos is javasolja a visszérrel küzdőnek a mozgást, akkor az úszás mellett az egyik legjobb lehet a gyaloglás. Addig, amíg jó a levegő a szabadban, amíg a hőmérséklet kellemes, addig törekedjünk arra, hogy kint végezzünk mozgást. Amikor már hűvös van, akkor lehet bent, futógépen folytatni a gyaloglást. Jó megoldás a kerékpározás is, egyebek mellett az alacsonyabb terheléses spin­ningóra is. Ez azért nagyon hasznos, mert ezzel megvan a napi sport, ugyanakkor nem terhelünk ízületet. Akik még izmosodni is szeretnének, azt ajánlom, hogy semmiképpen ne nagy súllyal sportoljanak. Fontos az lábak izomzatának erősítése, mégis kerülni kell a nagy súllyal végzett gyakorlatokat. Inkább kevesebb súllyal, nagyobb ismétlésszámban végezzenek gyakorlatot, legyenek figyelmesek az emelések alkalmával. Először mindenképpen eszközök nélkül, csak lábemeléseket végezzen saját testsúllyal, ha jól van összeállítva a gyakorlatsor, akkor elég hatékony az edzés így is. Érdemes először fekvő helyzetben végezni ezeket a láb­emeléseket, és csak ezt követően olyan gépekkel, amelyeknek a használata közben nem esik egy-egy területre nagy terhelés, inkább a komplex mozgásra kell koncentrálni – részletezte Kecskés Melinda, hozzátéve, ülőmunkát végzők esetében hasznos a véráramlás serkentése.

– Javaslom, hogy néha lépjenek ki a cipőből, és gördüljenek végig a talpukon. Lábujjhegyre állva végiggördülve a sarok éléig és vissza, majd kitartani a pozíciót néhány másodpercig. Emellett a jóga lehet jó megoldás, különösen azok a gyakorlatok amelyek serkentik a vérkeringést, amelyek közben a láb magasabban van, mint a test többi része – tette hozzá.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában