fotókkal

2020.10.28. 10:06

Kilencéves volt a nádudvari vadászvágta legifjabb lovasa

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Nádudvaron a Hubertus-vadászlovaglást a napokban.

Fotó: Porszem Lovas Egyesület-archív

Egy rókapár, 24 hajtó, virtuális falka, képzeletbeli feladatok a több, mint 30 kilométeres távon és végül valódi avatás. Ez jellemezte az idei Hubertus-vadászlovaglást Nádudvar határában. Az eseményt a hagyományokhoz híven Lapos László, illetve a hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület október végén rendezte meg. Ezen a környékbeli lovasok mutatják meg, mire képesek.

Pusztabuszon a család

Lapos László főszervező, ahogy az előző években, most is ügyelt a részletekre. A tökéletes reggeli után pontos eligazítás következett, majd a fedeles lovardában folytatódott a program, ahol a 26 lovas egymáshoz szoktatta a lovakat. Kelet-Magyarország egyetlen, természetes akadályokkal nehezített, több mint 30 kilométeres vadászvágtájára Nádudvarról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Nagyhegyesről, Püspökladányból és Hortobágyról érkeztek lovasok. Jöttek volna többen, de idén sajnos limitálni kellett a résztvevők számát. A lovas családtagok Váncsa József pusztabuszán utazva követhették figyelemmel az eseményeket. A lovas csapat célja a hagyományőrző programmal a lovas hagyományok éltetése.

Ahogy tavaly, most is a Hajdúszoboszlói Porszem Lovas Egyesület versenyzője, Varga Judit jelenítette meg a „rókát”, ám most nem egy kisróka volt a segítője, hanem egy rutinos ravaszdi,

aki megnyerte a síkversenyt, ám a bírák nem fogadták el a célfotót, mert Kiss Lajos kalapja lerepült, míg a második befutó ifjabb Fülöp Attila végig fején tartotta a kezét, aminek eredményeként ő lett az idei vágta győztese.

A három egységre bontható egész napos viadal több fiatalt is alaposan próbára tett. Bár az eseményre készülnek a lovasok, és külön edzéstervvel trenírozzák lovaikat, a vágta utolsó szakaszán mindig születtek meglepetéseredmények. A leggyorsabb fiúkat szinte holtversenyben Nemo, Cardy és Sziri követte, Madarász Lilla, Őz Réka és Aranyos Hédi irányításával. Kárai Laura, a 9 éves lovas volt a csapat legfiatalabb tagja. Betyár nevű lován vett részt az eseményen, aki majdnem háromszor idősebb a gazdájánál. Betyár éltes kora ellenére fiatalos lendülettel vett részt a síkversenyben, és az élbolyban futott be a célba. A szabályok szigorú betartása mindenki számára balesetmentes élményszerzést biztosított.

Botütés és pálcasuhintás

A vadászlovaglás záróakkordja az avatás volt, amikor egy több évtizedes katonai bock nyeregbe kell pattanni, és szó nélkül tűrni a botütéseket, amelyeket általában olyan „főben járó bűnökért” kap a résztvevő, mint nem megfelelő ruházat vagy viselkedés. Ilyen vétség például a falkanagy megelőzése, ami idén több pálcasuhintást ért, sőt a renitens előzők a virtuáliskopó-falka veszélyeztetése miatt is büntetést kaptak. A szigorú szabályok betartása mindenki számára fontos volt. A nagy esemény a vírus elleni óvintézkedések maximális betartása mellett zajlott. Minderről Kiss Klára, a Porszem Lovas Egyesület vezetője tájékoztatta a Naplót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában