Jót tesz testnek és léleknek

2020.09.12. 15:00

Szexi, egészséges és szórakoztató: egyre népszerűbb a rúdtánc

Tökéletes testfelépítést garantál, jótékonyan hat a fizikai és a szellemi erőnlét fejlesztésére is a rúdsport.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Habár egyre kedveltebb sportág Magyarországon a rúdfitnesz, még ma is sokan sztereotip módon közelítenek a sportág felé. A teljes testsúllyal végzett mozgásformáról Dobolán-Kardos Erikát, egy Debrecenben működő rúdtánc­iskola tulajdonosát kérdezte a Napló.

– Talán elképzelhetetlennek tűnik az a befektetett munka, ami a könnyedséggel bemutatott kecses mozdulatok mögött rejlik. Egy-egy elem kidolgozására éveket is szánhat az elszánt sportoló – mondta a táncpedagógus.

Megmérettethetnek

Annak, akinek a rúdtánc nem csak egy hobbi, hazai és nemzetközi versenyeken is van lehetősége megmérettetni magát.

– Vannak kisebb volumenű versenyek, egyebek mellett iskolák házi bajnokságai, amelyeknek alapvető célja a sportág iránti elköteleződés növelése, a megmérettetéseken való részvétel megszerettetése. Ezeken a rendezvényeken éppen emiatt mindössze néhány kritérium van, aminek meg kell felelnie a versenyzőnek. Emellett akadnak országos szintű és nemzetközi versenyek is. A magyar bajnokság keretében kvalifikálhatnak a sportolók a világbajnokságra. A tervek szerint a jövőben olimpiai sportág is lehet a rúdfitnesz, ez az elképzelés azonban ma még csak vágy – részletezte a szakember, hozzátéve a rúdtáncot alapvetően pontozásos rendszer alapján bírálják, így a listából kiválasztott elem tökéletes kivitelezésével bármelyik kitartó tanítványból válhat bajnok.

Sokan belevágnak

A tapasztalatok arról árulkodnak, hogy más és más okkal, eltérő múlttal rendelkezők egyaránt kipróbálják magukat a rúdsportban.

– Vannak, akik már kicsi gyerekként elkezdenek a rúdfitnesszel foglalkozni. Évek kemény, rendületlen munkáját mutatja, ha valaki már fiatalon eljut versenyre és eredménnyel tér haza, hiszen rengeteg erőfeszítés rejtőzik a hajlékonyság, a megfelelő izomzat, a terhelhetőség kialakítása mögött. Vannak olyanok is, akik meglehetősen késve köteleződnek el a sportág mellett. Manapság sokszor látni, hogy valaki negyvenéves kora után teljes életmódváltásba kezd, és az egész testfelépítését, izomzatát megváltoztatja. Sokan a változás útján találnak rá a rúdsport szeretetére, azt pedig, hogy egy életre szóló elhatározás született meg, Magyarország negyvenes bajnokai bizonyítják. Számukra már sokkal nagyobb erőfeszítés a versenyeken való részvétel, az eredményért elengedhetetlen a tudatos étrend és edzésterv, hiszen egy bizonyos életkort elérve már számolni kell korlátokkal, kötöttebb izomzattal. Ezenkívül vannak olyan jelentkezők is, akik valamilyen sportmúlttal rendelkeznek, de különféle okokból már nem teljesednek ki a régen művelt mozgásformában. Azok, akik testtudattal, előképzettséggel érkeznek a táncstúdióba, a tapasztalatok szerint gyorsan fejlődnek, rövidebb idő alatt is képesek elsajátítani az elemeket – mondta a tánciskola-tulajdonos.

Rendkívül jótékony

„Tökéletes testfelépítést ad, hiszen a saját testsúllyal történő edzés szálkásít, formál. Emellett pedig mentálisan is fejleszti, problémamegoldásra sarkallja, megtanítja helyesen sportolni a művelőjét.”

– Az edzések hatékonyságra épülő bemelegítésből, nyújtásból, izomspecifikus erősítésből állnak, ez elengedhetetlen a sikerélmény eléréséhez. Többéves tapasztalat igazolja számomra, hogy a rúdfitnesz jótékonyan hat a fizikai fájdalmak, betegségek kezelésében. Ha valakinek a gyenge, nem megfelelően edzett izomzata miatt állandó hátfájdalma van, kiküszöbölheti a rúdsport gyakorlásával. Arra is van példa, hogy gerincferdüléssel küzdőkön segítenek a rendszeres edzések, illetve sokan az ülőmunkájuk miatt döntenek egy-egy speciális nyújtás mellett, hiszen ez az edzésforma növeli az ízületek mozgáskiterjedését, lazítja az izomzatot, és fellágyítja a merevséget – ismertette Dobolán-Kardos Erika.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában