évgyűrűk

2020.09.30. 12:09

Boriska néni és a gyógyító citeraszó: ha meghallja a hangját, minden bánata elszáll

Rajtunk múlik, hogy miként vészeljük át a mostani időszakot – véli Baji Gál Borbála.

Radócz Lászlóné Baji Gál Borbála szerint a humor gyógyít, a zene boldoggá tesz | Fotó: Baji Gál Borbála-archív

A jelenlegi kritikus helyzetben egyik korosztálynak sem könnyű, korcsoportokon belül egymásnak adnak tanácsot a felek, ám nem mindenkinek elegendőek a szavak, sokan magukba zuhannak. Az idei év egy olyan fordulatot hozott az életünkben, amire talán senki sem számított, az első hullám alatt a mindennapjaink, megszokott napirendünk megváltozott, és csak bízhatunk abban, hogy most könnyebben átvészeljük a ránk váró időszakot. Lapunk többször kérdezett már szakértőket: hogyan viseljük a változásokat? Mit tegyünk, hogy ne essünk depresszióba? Kihez forduljunk, ha a magány eluralkodik az életünkön? Ennek ellenére úgy gondoljuk, a legértékesebb tanácsokat az adja, aki hasonló megpróbáltatásokat él meg, mégis mosolyogva ébred. Radócz Lászlóné Baji Gál Borbálát nagyon sokan ismerik szülővárosában, a balmazújvárosi nyugdíjas idén töltötte be a 80. életévét.

Az örök jókedvű Boriska néni gyermekzsivajban élte mindennapjait, a helyi iskolában dolgozott ügyeletesként, tehát a legtöbb szülő, nagyszülő jól ismerte az éneklés szerelmesét, aki nem akarta úgy élni nyugdíjas éveit, ahogy sokan teszik.

Új barátok, kapcsolatok

A legtöbben tartunk attól, mi lesz velünk, ha a munka világában már nem lesz ránk szükség, viszont nem szabad félni, mert máshol pótolhatatlanok maradunk. Nélkülözhetetlenek leszünk a családunk, környezetünk életében, tapasztalatainkat megoszthatjuk gyermekeinkkel, unokáinkkal, hogy a járhatóbb út felé tereljük őket. De ez még nem minden, barátokra nem csak az iskolában, munkahelyünkön tehetünk szert, az idősebbeknek is van lehetőségük új kapcsolatokat, barátságokat kötni. Körülbelül 10 éve lehetek a Kadarcs Népzenei Együttes tagja, azóta pedig voltaképpen megváltozott az életem. Az otthoni teendők mellett vannak céljaim, siker­élményeim, amikből az ember építkezhet. Boldogsággal tölt el, hogy egy olyan egyesület tagja lehetek, amely néhány évvel ezelőtt országos szinten Aranypáva minősítést kapott – osztotta meg gondolatait a Naplóval.

Radócz Lászlóné Baji Gál Borbála szerint a humor gyógyít, a zene boldoggá tesz | Fotó: Baji Gál Borbála-archív

Hasznos elfoglaltság

Boriska néni elmondása szerint, ha meghallja a citera hangját, akkor minden bánata elszáll, azt érzi, újra fiatal.

Úgy véli, mindenkinek találnia kellene egy olyan elfoglaltságot, ami boldogságot visz az életébe, nem szabad engedni, hogy a napi gondok átvegyék az irányítást a mindennapjaink felett. – Annak idején a rokonok, szomszédok összegyűltek és énekeltek, nem volt ennyi technikai vívmány, mint most, akkoriban egymást szórakoztattuk, ami boldoggá tett minket. Sajnos a koronavírus-járvány miatt most az összejöveteleket hanyagolni kell, viszont ez nem azt jelenti, hogy magányosnak kell lennünk. Van úgy, hogy takarítok, tésztát készítek, és közben a kedvenc nótáimat éneklem, megpróbálom elterelni a gondolataim. Ezt ajánlom mindenkinek, nem szabad hagyni, hogy kedvünket szegje a jelenlegi helyzet, bizakodnunk kell – hangsúlyozta végezetül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában