kiskertjében minden megterem

2020.08.27. 12:56

Kertészkedésre született a debreceni néni

Az édesapja okleveles kertész volt, igyekszik ő is átadni azt, amit tőle tanulhatott.

Fotó: Patkó Kornélné Erika-archív

– A szüleim szinte mindent termeltek, ami a mezőgazdaság skáláján megtalálható, legyen szó zöldségfélékről, gyümölcsökről vagy virágokról – elevenítette fel a Hajdú-bihari Napló olvasóinak Szabó Jánosné Marika néni, aki már egészen kislány kora óta foglalkozik kertműveléssel. – Ez a mostani kertünk nem olyan nagy, mint a régebbiek – tette hozzá, miközben virágairól mesélt. És hát, van miről szót ejteni, hiszen nemcsak a népszerű muskátli és bársonyvirág, de leanderek, kaktuszdáliák, medvetalp és tulipánok is díszítik az apró kertet; és találhatunk benne petúniát, árvácskát, vagy akár mocsári hibiszkuszt is.

Sokszínűség és haszon

„Kilencéves koromban kezdtem a kertészkedést. Nekünk az volt az életünk, így később végigkísérte az enyémet is. Lánykoromban elsősorban a megélhetés volt a cél, később pedig, mivel mindig kertes házban éltem, a növények szeretete és haszna motivált”

– mondja Marika néni, aki azt is elmesélte, akármilyen méretű is volt a kertje, zöldségek és dísznövények mindig egyaránt elfértek benne, hiszen, ő minden növényt egyformán szeret. – Olyan is volt, hogy rózsákat, tulipánokat, krizantémot és kaktuszdáliát is árultam egy kis bevételért, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig elfogyasztotta a családom – emlékezett vissza a nyolcvannégy éves beszélgetőtársunk, akinek a színes virágai mellett máig megbújik néhány zöldségféle is a kiskertben. Azt mondja, idén nemcsak paradicsom, paprika, karalábé, petrezselyem és zeller terem nála, de van szőlő és füge is.

Fotó: Patkó Kornélné Erika-archív

Közös munka gyümölcse

– Én már igen szép korba léptem, így általában a lányom, a vejem és az unokám is besegítenek a kert gondozásába, és annak minden fázisát szeretjük, mert egyszerűen örömünket leljük benne – tette hozzá Marika néni, aki kérésemre képtelen volt egyetlen kedvencet megnevezni megannyi dísznövénye közül, mert ahogy ő mondja: még a legkisebb vadvirágban is tud gyönyörködni.

Beszélgetésünkkor azt is elmondta, hogy a családjával együtt még addig szeretné gondozni a kis kertecskét, amíg csak bírja. – Kislányként is szerettem a kertészkedést, hiszen az volt az életünk. Ezt a szeretetet igyekeztem átadni a lányomnak és az unokámnak is, és úgy látom, sikerült.

Berecz Dorina

Tények

A bársonyvirág ismertebb neve büdöske. Hazánkban a 18. század közepére vált elterjedté a mexikói eredetű, finom tapintású és erős illatú bársonyvirág, amelyből Marika néni kertjében is sok kis bokor fellelhető. A dísznövényt közismertebb nevén csak „büdöske” néven szokás emlegetni, és sokak által kedvelt, hiszen az erős szaga távol tartja a kártevőket, ezáltal megvédve a köré ültetett növényeket. Virágainak színe a sárga szinte minden változatában előfordul, a szalmaszíntől a mélyvörösig, de nem ritka a fehér szirmú büdöske sem. A bársonyvirág egynyári dísznövény, virágzása tavasz végétől egész nyáron át, őszig kitart. Napjainkban már nagyon sok fajtából választhatunk az alacsonytól a középmagason keresztül az egész magas fajtákig. Ültethetők kertbe, virágtartóba, de balkonládába is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában