kavalkád

2020.08.12. 15:47

Irma néni virágoskertje sokakat ámulatba ejt

Nem kell sokat költeni rá, mégis nagyon szép virágokkal büszkél­kedhet.

Fotó: Vmirjáncki József-archív

A falusi ember általános jelszava a kirándulással és a nyaralással kapcsolatban, hogy nincs, vagy nagyon kevés idejük van távoli helyeken pihenni. Ezért igyekeznek úgy kialakítani házukat, kertjüket, hogy ott egész évben jól érezzék magukat. Ezt alacsony költségvetéssel is kivitelezhetik, ahogyan a körösszakáli Rád Imréné Irma tette, aki a házuk melletti kertet ültette be virágokkal. Könnyen beszerezhető, magas tűrőképességű, vagy mondhatni, igénytelen növényeket választott, amelyek jól bírják a változó, mostoha időjárást.

Változatos színkavalkád

A virágoskert egyik legbecsesebb dísze a tulipánfa, melynek minél terjedelmesebb a koronája, annál több rajta a sötétbordó virág, és épp ez idő tájt bontogatja szirmait. Sárga, rózsaszín és bordó árnyalataival hívja fel magára a figyelmet a menyecskevirág, de a petúnia is változatos színkavalkáddal tárulkozik elénk. – Ez utóbbinak előnye, hogy gyorsan növekszik, és júniustól egészen a fagyok beálltáig virágzik. Gyors növekedésével hamar beteríti a virágoskert nagy részét – sorolja a ház asszonya az ültetett dísznövények előnyeit.

Fotó: Vmirjáncki József-archív

A többszínű muskátli az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb nyári virág. Szereti a napfényt és a bőséges tápanyagú földet. Talán kevesen tudják, hogy levelével távol tartja a szúnyogokat és a legyeket is. Találunk még Irma néninél portulácskát is, amelyet sokan nem is tartanak kerti virágnak, pedig sok szép, színes virágával szemet gyönyörködtető képet mutat. Nem véletlenül ülteti Rádné Irmus a kertjébe ezeket a virágokat már évek óta, hiszen viszonylag kevés munka árán nemcsak ő, hanem az arra sétálók is szívesen gyönyörködnek a színpompás látványt nyújtó kertecskében.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában