újvárosi cukrászversney

2020.08.23. 15:12

Az igazi finomságok otthon készülnek

A II. Kenyér- és tésztasütő versenyen tizenöt „kis cukrász” mérte össze tudását.

Szabó Ferencné Marika néni kevert kenyeret készített a versenyre | Fotó: Nagy Emese

Hagyományos házi, kavart kenyerek, különböző tészták és pogácsák adták fel a leckét a zsűritagoknak szerdán, a balmazújvárosi II. Kenyér- és tésztasütő versenyen a Rákóczi Olvasó Népkörben.

Tavaly volt az első hasonló megmérettetés, azonban mindenféleképpen szerették volna idén is megtartani, hogy azok is jelentkezzenek, akik a karantén alatt sajátították el a sütés csínját-bínját. Ebben az évben tizenöten indultak; számos finomság kapott helyet a zsűriasztalon: szilvás kalács, túrós batyu, pogácsák között lehetett válogatni. A zsűritagok közül Jónás Rita elmondta a Naplónak, hogy idén többeket felcsigázott a verseny, s többnyire sós és édes süteményeket készítettek.

A fiatalokat ösztönzik

– Ma már nemcsak az idősebb korosztály körében jellemző a sütés, hanem a fiatalabbakat is egyre inkább érdekli. Persze nem elhanyagolandó, hogy azért ebben szerepük van nagyszüleinknek, voltaképpen ők szerettették meg a sütés-főzést a fiatalabb generációval. Nagymamám minden vasárnap süteményekkel vár, és soha semmi nem lesz olyan finom, mint amilyet ő letesz az asztalra elénk – nyilatkozta lapunknak.

– Édesanyám 87. születésnapját ünnepeltük a minap, és nem volt olyan sütemény az asztalon, amit ne a családom tagjai készítettek volna el. Akármilyen családi rendezvény is legyen, soha nem vásárolunk cukrászdából édességet, mindent otthon készítünk el – egészítette ki Szegedi Lajos zsűritag, akinek egyébként a tizenöt finomság közül a különböző tekercsek ízlettek a legjobban.

Szegedi Lajos zsűritagnak a diós tekercs nyerte el leginkább az ízlését | Fotó: Nagy Emese

Ízletesebb, frissebb

Szabó Ferencné Marika néni kevert kenyeret készített a versenyre, ami a hagyományos kenyértől abban különbözik, hogy úgy kell kikavarni, mint a nokedlit. – Nem szabad engedni, hogy a cukrászdák átvegyék a „hatalmat”, ugyanis az otthon készített tészták mindig ízletesebbek lesznek, illetve tovább maradnak frissek. Jómagam is sütök, többek között túrós bélest, mákos tésztát – fűzte hozzá Marika néni.

Szabó Ferencné Marika néni kevert kenyeret készített a versenyre | Fotó: Nagy Emese

Az eredményhirdetés után a résztvevők elfogyasztották a finomságokat, azonban nem kell aggódniuk a kalóriák miatt, hiszen a bálon volt idejük letáncolni őket.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában