kiszakadás a mindennapokból

2020.08.02. 11:10

A jóga egy kiegyensúlyozottabb élet felé vezető utat jelent

Heti három vezetett óra már testi, lelki és szellemi szinten is minőségi változásokat hozhat.

Processed with VSCO with m5 preset

Fotó: Sáfrán Máté-archív

A vendégek közül sokan teljesen más céllal érkeznek az első alkalommal, mint ami később, hosszú távon motiválja őket a rendszeres gyakorlás fenntartásában – osztotta meg Sajtos Ágnes jógaoktató a Naplóval.

Napi rutin

– Van, aki egy különleges mozgásformát keres, és van olyan is, aki inkább elmélyülésre vágyik. Ha összegeznem kellene az új vendégek válaszait, akkor a test- és egészségfejlesztés, valamint a stresszoldás a leggyakoribb cél, amelyért belekezdenek – válaszolta a Napló kérdésére Sajtos Ágnes jógaoktató. – Általában a modern, felgyorsult életmódból fakadó feszültséget, szorongást szeretnék oldani a gyakorlással, ugyanakkor sokan nem érzik jól magukat a bőrükben, és egy egészségesebb életre vágynak. Nem ritkán érkeznek kisebb-nagyobb mozgásszervi panaszokkal, például hátfájással, de sokan egyszerűen csak hajlékonyabbak szeretnének lenni – tette hozzá.

Fotó: Sáfrán Máté-archív

Minél inkább beépül a napi rutinba a jógagyakorlás, annál inkább elhalványulnak a kezdeti célok és elvárások. – Idővel sokkal többet ad, mint amiért eredetileg elkezdik. Az a belső stabilitás, amit a matracon megtapasztalhatunk, idővel elfogadóbbá tesz, és önbizalmat ad a mindennapokban is – emelte ki Sajtos Ágnes. – A rendszeres gyakorlással mélyebb önismeretre és tudatosságra tehetünk szert, és egyre kisebb jelentőséggel bír az, hogy mikor tökéletes egy látványos testtartás. Egyszerűen csak élvezzük az utat, és megtanuljuk különösebb elvárások nélkül fejleszteni önmagunkat – fűzte hozzá.

Egészség, kiegyensúlyozottság

A jóga egy egészségesebb és kiegyensúlyozottabb élet felé vezető útra tereli rá az embereket. – Gyakran kapok olyan visszajelzést a vendégeimtől, hogy amióta jógáznak, azóta mélyebben tudnak aludni, kipihentebben ébrednek reggel, és napközben jobban tudnak koncentrálni – osztotta meg a oktató. – Így hatékonyabban megy a munka, és jobban kezelik a stresszhelyzeteket is. A rendszeres gyakorlás a fejlődés kulcsa, így ha van rá lehetőség, érdemes minden nap időt fordítani rá. Fontos, hogy a rendszerességen legyen a hangsúly, ne a mennyiségen – fejtette ki Ágnes. – Kevesen tehetik meg, hogy naponta másfél órát rászánjanak a gyakorlásra, de sokszor húszpercnyi kényelmes átmozgatás, légzésfigyelés és relaxáció is megkönnyíti a mindennapokat. A mindennapjainkból rászánt idő megtérül az életünkben, így a jóga sokszor észrevétlenül is utat tör magának, és beépül a napi rutinba – hangsúlyozta.

Új kezdők

Azoknak, akik most szeretnének megismerkedni a jógával, azt javaslom, hogy ha van rá lehetőségük, érdemes egy szakképzett oktató vezetésével elkezdeni a gyakorlást – tudatta Sajtos Ágnes. – Manapság rengeteg könyv és videó vált elérhetővé a jógával kapcsolatban, de egyedül sokkal nehezebb elsajátítani az alapokat, és biztonságosan felépíteni az önálló mozdulatokat és testtartásokat – fűzte hozzá. – Jógaoktatóként mindig figyelembe vesszük a csoport aktuális állapotát óravezetés közben, és részletes instrukciókkal, egyénre szabott igazításokkal segítünk a feladatsorok helyes végrehajtásában. A kijárási korlátozás idején nagyon sok visszajelzés érkezett a vendégektől, hogy a saját otthonukban nehéz olyan zavartalan körülményeket teremteni a gyakorláshoz, mint amit egy stúdióban biztosítani tudunk számukra. Sokan hiányolták a közösség ösztönző erejét is, hiszen jó érzés tartozni valahová, és együtt ezerszer könnyebb elkezdeni és kitartóan folytatni is – mutatott rá.

Zenével vagy csendben érdemes gyakorolni

Sokaknak a háttérzene adja meg a tökéletes élményt, míg az új vendégeket a halk zene nyugtatja meg.

Fotó: Sáfrán Máté-archív

Sajtos Ágnes elmondta, hogy ő személy szerint astanga jógát gyakorol, ami egy dinamikus, erősebb irányzat, ahol a folyamatos, mély légzés ritmusa vezeti a mozgást. – Ízlés kérdése, hogy teljes csendben vagy inkább zenére érdemes jógázni. Én a figyelmem egy részét mindig a légzésemnek a hangján tartom, és próbálok minél kevésbé elkalandozni a külső ingerek felé – emelte ki Sajtos Ágnes. – Számomra semmilyen segítséget nem nyújt a zenei aláfestés, inkább kizökkent, és eltereli a figyelmem – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában