szakértői szemmel

2020.08.23. 16:02

A felfázást nem közvetlenül a hideg okozza

A fürdők meleg vizében remek életkörülményeket találnak a kórokozók.

HBN

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Elterjedt tévhit, hogy a „felfázás” oka a hideg, a hideg kövön való üldögélés. A Fitnesz és diéta internetes portál szakértője elmagyarázza, mi áll igazából a húgyúti fertőzés kialakulásának hátterében. A köznyelvben felfázásnak nevezett tünet­együttest a hólyagba bejutott kórokozók okozzák. – A nők nagy része életeben legalább egyszer átesik az úgynevezett felfázáson, ami valójában nem függ össze közvetlenül a hideggel – mondta dr. Rákász István urológus.

A stressz is tényező

– A meleg éppúgy hozzájárulhat a kialakulásához, hiszen például a fürdők meleg vizében remek életkörülményeket találnak a különféle kórokozók, de a nem kielégítő személyes higiéné szintén hajlamosító tényező. Problémát jelentenek a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, továbbá a hormonális változások (például fogamzásgátló szedése miatt, illetve a menopauza időszakában). Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, valamint az alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül. Komoly rizikófaktornak számít a folyamatos stressz is, sokaknál a feszültségekkel teli időszakokban rendszeresen kiújulnak a tünetek, ez a betegség ugyanis kifejezetten hajlamos a kiújulásra – részletezte.

A fertőzés tünetei

– Az érintettek elsősorban állandó, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban gyakran nem ürül, vagy csak pár csepp távozik, erős, égető fájdalom kíséretében – sorolja szakértő a szimptómákat. – Ha a húgyúti fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz és nagy fokú elesettség súlyosbítja a helyzetet. A gyakori antibiotikum-használat következtében könnyen kialakulhat rezisztencia, a baktériumok ellenállóvá válnak, és nem reagálnak az adott gyógyszerre. Ezért csak orvosi utasításra szedjünk ilyen készítményeket, és szigorúan tartsuk be az előírásokat – hangsúlyozza Rákász István. A legfontosabb a bő folyadékfogyasztás, ugyanis ha hígul a vizelet, csökken a baktériumkoncentráció. A vízen kívül jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, csalán- és cickafarkfűtea, a tőzegáfonyalé, valamint a C-vitamin.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában