skandallum!

2020.07.20. 10:39

Tudta, hogy Pikachu farka nem fekete? És azt, hogy C-3PO nem teljesen aranyszínű?

Akár misztikum, akár kollektív rossz emlékezet, de sok mindenre rosszul emlékszünk.

Talán mindenkivel előfordult már, hogy felidézett egy emléket, amiben sziklaszilárdan biztos volt, majd kiderült, hogy az mégsem valós. De mi van akkor, ha emberek százai, ezrei, sőt akár milliói hisznek olyanban, ami valójában teljesen más? A Mandela-effektus pont erről szól. Történt ugyanis 2013-ban, hogy meghalt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság volt elnöke. A szomorú hírt viszont sokan meglepetten fogadták, hiszen már eleve azt hitték, hogy Mandela évek óta nem él. Ennél viszont vannak sokkal populárisabb példák is.

Tükröm-tükröm…

„Tükröm-tükröm, mondd el nékem…” Valószínűleg a legtöbben ezt idéznék a Hófehérke című meséből. Pedig ez a mondat sosem szerepelt sem a nyomtatott verzióban, sem pedig a vásznon. A Grimm testvérek szövegében „tükröm, tükröm, felelj nyomban” olvasható, míg a Disney-verzióban „varázstükröm, mondd el nékem” hangzik el. Hasonló a Star Wars- filmek talán leghíresebb mondata, amikor Darth Vader közli Luke Skywalkerrel, hogy „Luke, én vagyok az apád!”. Pedig ez sem pontos, hiszen a hajdani Anakin azt mondja: „…nem, én vagyok az apád”. A sort lehetne még folytatni, hiszen a Monopoly figurája nem szemüveges, Pikachu farka nem fekete, ellenben C-3PO egyik lába ezüst.

A sportvilágban is felfedezhető hasonló. Ha a debreceni szurkolóktól megkérdeznék, mi jut eszükbe Bruggeről, akkor valószínűleg a legtöbben rávágnák a 2004-es bravúros hazai döntetlent. Pedig 2012-ben is volt egy mérkőzés, ami valószínűleg a BATE ellen elszenvedett vereség miatt teljesen homályba veszett. Külön pikantéria, hogy a belgák csapatában olyan nevek szerepeltek, mint az exmilanos Bacca vagy a Dortmund sztárja, Thomas Meunier.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában