Alapszabályok strandoláshoz

2020.07.26. 13:30

Idén a fürdőzési szokásainkra is kihat a járvány

A megszokottnál is fokozottabban kell figyelni a strandokon, nyílt vizeken.

Fotó: Napló-archív

A jelenlegi járvány­ügyi készültség miatt a közösségi fürdőhelyeken működnie kell az utóbbi időben megszokott előírásoknak. – A vírus terjedése ugyanúgy veszélyt jelenthet, sőt bizonyos közegek esetében, mint például a mosdó használatánál fokozottabb veszélynek van kitéve mindenki – emelte ki dr. Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport (DEKOM) orvosigazgatója. Hozzátette, olyan mértékű és szigorúságú betartás nem szükséges, mint egy gyógyszertárban vagy egy orvosi rendelőben.

Az alapvető higiénés, valamint a járványveszélyben kialakított szabályokat azonban, mint például a távolságtartás vagy a gyakori kézmosás, fokozottabban kell betartani.

– Minden közösségi fürdőhelyen a járványveszélyre való tekintettel ugyanazokat a protokollokat be kell tartani – mondta a Napló érdeklődésére.

Egymás védelme

Hozzáfűzte, annyira szigorúan nincs szükség a betartásra, mint például egy orvosi rendelőben vagy bevásárlóközpontban. A vírus azonban ugyanúgy veszélyt jelenthet, ezért a fürdőhelyeken az alapvető higiénés, valamint a járványhelyzet idején kialakított szabályok fokozottabban érvényesek.

„Ha egy szóval szeretném összefoglalni, hogy mire figyeljünk, akkor azt mondanám: egymásra”

– utalt a mostani járványügyi készültségben lévő helyzetre dr. Késmárky András. Az orvos­igazgató szerint két veszélycsoportba lehet besorolni a nyílt vízi strandolóhelyeket, valamint a zárt helyeket (wellnesszfürdők, strandok). A szabadtéri strandok vagy fürdőhelyek esetében, például a vízparton a legnagyobb veszélyt a hőstressz, a napszúrás és a bőr megégése jelenti. A hőstresszhez kapcsolható a vízpart melletti alkoholfogyasztás, amely – akárcsak a koffeines termékek – a szervezettől vízelvonó hatással bír. A meleg miatt ilyenkor fokozottabb párolgást, izzadást produkál a test, és könnyebben kiszárad. – A nyílt vízi strandok esetében meg kell különböztetni az álló- és folyóvizek fürdőhelyeit és azok okozta veszélyeket – mondta az orvosigazgató. Alapvetően minden helyre igaz, hogyha felhevült testtel ugrunk bele a vízbe, akkor a hirtelen lehűlés komoly következményekkel, akár szívinfarktussal is járhat.

Fontos az elővigyázatosság

Ezeken a fürdőhelyeken fokozottan kell figyelni az időjárást. Ugyanis a vizek hőmérséklete az adott időjárási körülményektől függ, vagyis ha meleg van, az nem jelenti, hogy automatikusan felmelegedett a víz is. Az orvos­igazgató felhívta a figyelmet, hogy az ilyen fürdőhelyeken még inkább fennáll a veszélye annak, hogy láb- vagy kargörcsöt kaphat az, aki sokat úszik. Emellett élővizeknél vihar esetében tanácsos elhagyni a tavat, folyót.

A strandok tekintetében dr. Késmárky András kiemelte, sokszor fordul elő, hogy valaki a medence partjáról próbál fejest ugrani, anélkül, hogy felmérné annak a mélységét. – Akár egy gerinctöréshez, nyakcsigolyatöréshez is vezethet – figyelmeztetett az orvos. Hozzátette, a kiépített strandokon a csúszós felületek, illetve a medence kialakításától függően az éles szélek okozhatnak balesetet. Vágási sérülést viszont ugyanúgy lehet szerezni a tengerparton vagy állóvizeknél is, ilyen például a kagylók okozta sebesülés. – Jelen helyzetben akik valamilyen fertőző betegséggel küszködnek, azokat orvosként arra kérjük, hogy hanyagolják a strandot – hangsúlyozta dr. Késmárky András.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában