irány a kert!

2020.07.15. 21:02

Barikádozzuk kertünket örökzöld növényekkel!

Ilyen növényeket érdemes ültetni, ha ki akarjuk zárni a szomszédot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kertünk sokszor lehet az elvonulás helyszíne, akár virágokat ültetünk, a nap sugarainak melegét élvezzük, vagy éppen grillezünk a barátainkkal. Ezek a tevékenységek azonban megkövetelik az intimitást. Sokan szeretnék elhatárolni magukat a szomszédaiktól, de nem rajonganak a csupasz betonfalakért vagy kerítésekért. Néhány növény megoldást jelenthet a problémára, ráadásul nemcsak a privát szférát garantálják, de a látványuk is kellemes.

Magas örökzöldek

A Thuja plicata (óriás tuja) tökéletes választás lehet, hiszen természetes környezetében ötven méter magasra is megnőhet. Az Észak-Amerika nyugati részéről származó, jó tűrőképességgel rendelkező növény kertészeti változata tíz- vagy akár húszméteresre is nyúlhat. Jól tűri a fényt, de a nyirkos helyeket is kedveli, és metszenünk sem kell, esetleg csak formázás céljából.

A Közönséges tiszafa (Taxus baccata) szintén az örökzöldek családjába tartozik, még ha ez neve hallatán nem is jutna eszünkbe róla. Hosszú élettartama, sötétzöld, tűszerű levelei és kupola formájú lombkoronája miatt igen kedvelt növény. Növekedése lassú, körülbelül 4-5 évtized alatt éri el az előbb említett dísztuja magasságát. Ha emellett a fa mellett döntünk, ne feledjük, hogy mutatós termésének maghéját kivéve minden más része mérgező!

A tuti befutó

Ha kertünket vagy udvarunkat magas kerítés határolja és még nagyobb takarásra vágyunk, választhatjuk például a borostyánt (latin nevén Hedera). A jól ismert örökzöld leveleinek smaragdos színét leginkább a tél kopársága képes kihangsúlyozni. Rövid kapaszkodó gyökerei segítségével bárhová felkapaszkodik, ahol támasztékot talál magának. Ha pedig elfogy a kúszásra alkalmas felület, oldalhajtásokat hozva sűrű bokorrá fejlődik, és ősszel virágba borul, télen pedig kék bogyótermést hoz, amely emberi fogyasztásra ugyan alkalmatlan, a madaraknak viszont kiváló eleségként szolgál.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában