Apák napja

2020.06.21. 07:30

Szilárd bástya a gyermek életében: az édesapákat ünnepeljük

A szakértő szerint a fejlődése szempontjából fontos, hogy az apa tartalmas időt töltsön együtt a gyermekével.

Szilágyi Gergő

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Bár az anyák napja széles körben ünnepelt Magyarországon, az apákról mégis gyakran megfeledkeznek e tekintetben. Pedig a huszadik században kialakult amerikai hagyománynak itthon is vannak gyökerei. Érdemes megemlíteni a Miskolci Polgári Kör 1994-ben kiadott közleményét, melyben az egyesülés három tagja arra tett felhívást, hogy mindenhol ünnepeljék meg az apák napját. Mint írták: „Mi, a Miskolci Polgári Kör szervezői szeretnénk, ha ez a nemes hagyomány Magyarországon is elterjedne.” Az apák napját itthon június harmadik vasárnapján ünnepeljük, ezen alkalomból pedig az apák családban betöltött szerepéről Demeter Dórát, a Megoldásközpont Magazin Önismeret rovatának alkotóját kérdezte a Napló.

Mindannyiunk életében

– Az apák szerepe a családban mindannyiunk életére hatással van. A gyermekek fejlődésében, személyiségük formálódásában nagy jelentősége van annak, hogy az apa milyen mintákat közvetít számukra – nyilatkozta a szakértő. Hozzátette, sokan nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy nem csak az anya-gyermek kapcsolat fontos. – Az apa-gyermek kapcsolat legalább annyira jelentős. Míg néhány évtizeddel ezelőtt az apai szerep „csak” a család fenntartását és anyagi támogatását foglalta magában, addig napjainkban már szinte természetes, hogy az apák részt vesznek a mindennapi teendőkben, szívesen játszanak, tanulnak a gyerekekkel, és a legtöbb család közös programokat is szervez – fejtette ki.

Sérülhet az együtt töltött idő

„Ha az apa sokat dolgozik, akkor sérülhet az együtt töltött idő. Habár minden gyerek más, általánosságban azt mondhatjuk, ha nincs jelen szilárd apakép, akkor a gyermek szocializációja során megjelenhet az aggódás, a szorongás, a magányosság vagy a kedvtelenség.”

– Napjainkban egyre több a csonka család is, ahol az apa nincs folyamatosan jelen a hétköznapok során. Ezek a minták gyakran generációról generációra mennek tovább, így szülőként érdemes dolgozni a megfelelő apakép kialakításán – foglalta össze Demeter Dóra.

Minőségi együttlét

A szakértő szerint, mivel minden családban más dolgok jelentik az értéket, nehéz meghatározni, pontosan mi szükséges ahhoz, hogy egy apa példaképpé váljon. – Ami fontos, hogy az apa mindig betartsa ígéreteit (legyen az akár negatív, akár pozitív), hiszen ez nagyban hozzájárul a gyermek biztonságérzetéhez, valamint közvetíti számára a becsületesség értékét is. Szintén lényeges a gyermek, illetve más felnőttek igényeinek tiszteletben tartása, hiszen így a későbbiek során a gyermek is tisztelni fog másokat. Ha az apa tisztában van saját képességeivel, és annak megfelelő munkát végez, továbbá képes fejlődni is, azzal azt közvetíti, hogy kitartással és szorgalommal elérhetők a célok – osztotta meg gondolatait. Megjegyezte, ezeken túl a minőségi együttlét a legfontosabb. – Ha az apa rendszeresen időt tud szakítani arra, hogy tartalmas időt töltsön együtt a gyermekével, a gyermek megtanulja, hogy értékes és szerethető, ez az önbizalom pedig egész élete során elkíséri majd – összegezte Demeter Dóra.

Szilágyi Gergő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában