Utazás

2020.06.21. 09:24

Hagyd az unalmat, irány Vonyarcvashegy!

A Balaton minden évszakban csodálatos, de nyáron semmiképp sem szabad kihagyni!

Fotó: Nagy Emese

A Balaton északi partján fekvő kedvelt üdülőfalu soha nem okozott csalódást, legalábbis számomra. Sokadjára jártam a 2400 fős településen, de minden alkalommal tartogatott meglepetést:

soha nem ugyanolyan, és minden évben egyre szuperebb!

Csodálatos a panoráma, a helyiek nagyon kedvesek, és számtalan étterem, szálloda található a községben. A szerencse mellém állt az elmúlt hétvégén, mert nagyon jó volt az idő. Azonban akkor sem unatkoztam volna, ha nem süt hét ágra a nap, hiszen Vonyarcvashegy környéke látnivalókban nagyon gazdag. Nyilvánvaló, hogy aki a Balatonra utazik, az leginkább hazánk csodás tavát szeretné kiélvezni, viszont a közelben lévő Festetics-kastély, a Kis-Balaton és a Hévízi-tó is kecsegtet érdekességekkel.

Kuriózumokat találni

Városnézésben is jócskán lehet részünk, Keszthely és Tapolca olyan közkedvelt települések, ahol bőven akad nevezetesség. De ne menjünk ilyen messzire, hiszen a kis faluban, ahol megszálltunk, a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna igazi kuriózum: hazánk egyetlen halászkápolnája, ahonnan pazar a kilátás. Megannyi kilátó található, amelyeket megéri testközelből látni: Berzsenyi-kilátó, Festetics-kilátó.

Fotó: Nagy Emese

A legtöbb ismerősöm inkább a felkapottabb Balaton-parti településeket ismeri: Balatonlelle, Balatonfüred, Zamárdi, Balatonkenese. De ez nem azt jelenti, hogy máshol ne lenne csodás, sőt! Vonyarcvashegyen mindenki megtalálja a számításait: fiatalok, családosok és idősek egyaránt programokban dús napokat, emlékezetes heteket hagyhatnak maguk mögött.

Idén is válogathatunk az ínyencségek közül

Indul a szezon, vár a forró lángos és a csupa csoki palacsinta, a frissítő Balaton vizéről nem is beszélve. Eddig nem volt a térségünkben hatalmas hőség, a napokban még bővelkedünk csapadékban is, azonban utána bizakodva várhatjuk a perzselő napsütést. Ha pedig nyár, akkor nem mehetünk el a szezonális finomságok mellett.

Fotó: Nagy Emese

Idén a legtöbben belföldben gondolkodnak, így biztosan sokan elutaznak a Balatonra, hogy habzsoljanak egy kicsit a helyi ínyencségekből.

Na de az idei évben milyen árakra számíthatunk?

Változó árak

A balatoni hekk a turisták egyik kedvenc csemegéje, sovány, fehér húsú főétel, ami egy sült krumplival, kétféle savanyúsággal és öntettel máris a miénk lehet körülbelül 3200 forintért. A lángos ára az elmúlt évekhez képest talán valamennyivel növekedett, hiszen egy sajtos-tejfölös lángosért elkérhetnek akár 850-1000 forintot is.

Fotó: Nagy Emese

Természetesen a gyerekek sem maradhatnak édesség nélkül, a palacsinta illata hamar magához vonzza nemcsak az ő korgó gyomrukat, de a felnőttekét is. A palacsinta ára változó, de darabjáért 250-400 forintot is fizethetünk. A pizzaimádók rengetegféle plusz feltét közül válogathatnak, arról nem is beszélve, hogy szinte mindenhol kemencében sül a pizzatészta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában