dekorötlet

2020.06.12. 12:18

Egyszerű és nagyon pofás: igazi sláger lett a cserépbaba

Akiben van affinitás, az otthon, magának is elkészítheti az ötletes és vidám virágtartót.

Fotó: Kiss Dóra

Különféle dekorációt választhatunk kertünk vagy éppen erkélyünk díszítéséhez. A virágcserepek és -ládák tárháza szinte határtalan, csak elképzeléseink és stílusunk szabhat határt annak, mibe ültetjük színpompás virágainkat. Egyre több helyen hasznosítják a gumiabroncsokat, régi kerékpárokat, hiszen egy kis festékkel új köntösbe öltöztetve kertünk dísze lehet a feleslegesnek tűnő lom is. Néhány éve lett igazán népszerű a cserépbaba, melyet akár otthon is elkészíthetünk magunknak.

Fantázia kérdése

Muskátlit is ültethetünk a cserépbe | Fotó: Kiss Dóra

Lövei-Katona Krisztina két éve kezdett el dekorációs termékeket készíteni, mikor az esküvőjét tervezgette. – Először csak kis papírvirágokat csináltam, majd szépen sorba, ami kellett a dekorációhoz: asztaldíszeket, és ami megtetszett az interneten, azt elkészítettem. Volt, hogy hátra mentem a kertben, megláttam pár rozsdásodó kis rudat, s már eszembe is jutott, hogy meg lehetne hajtani, kis kampót rakni a végére, arra már lehet akasztani kis lámpásokat. Sokan mondják, hogy a szeméttelepen is találnék valamit, amiből dekorációt csinálnék – beszélt a kezdetekről a püspökladányi lány.

A nappaliban kialakított alkotósarokban sorakoznak a félkész és a befejezett termékek, a párkányon és a földön is ücsörögnek a színes cserépbabák. Akiben van affinitás, az otthon, magának is elkészítheti az ötletes virágkaspókat.

– Először csak magamnak csináltam, egyre többet gyakoroltam. Ma már sokan megcsinálják otthon maguknak, szoktam nekik hozni hozzá cserepeket is. Két nagyobb, és két kisebb natúr agyagcserép és akrilfesték kell az elkészítéséhez, egy lakkréteget nem árt húzni a megfestett cserépre, így évekig kint lehet a szabadban anélkül, hogy megkapna a festék rajta. Kis madzagok kellenek a kezének, lábának, fantázia kérdése, bármit festhetünk rá – vallja Kriszti.

A felső cserépre rajzolhatunk szemet, szájat, orrot, hajat, az alsó cserépen pedig felöltöztetjük a babát. A megfestet ruhára ragaszthatunk gombot, nyakláncot, ami éppen eszünkbe jut.

– A fejét és a testét szilikonos ragasztóval szoktam összeragasztani, ami nyúlik és rugalmas, legyen akár meleg, akár hideg, nem esik szét. A sima ragasztó vízzel érintkezve szétválik, ha a szilikonos ragasztóval dolgozunk, akkor sem lesz baja a babának, ha megázik, vagy kifolyik a víz locsolás után. Az agyag az akrilfestéket beszívja, hamar megszárad, a kész cserépről a későbbiekben le lehet törölni a koszt és a port, nem jön le a festék – beszélt a technikáról Kriszti.

Lövei-Katona Krisztina már gyakorlott mozdulatokkal festi a babákat | Fotó: Kiss Dóra

Változatos minták

A cserepeket dekupázsolni is lehet, így szinte bármilyen, szalvétán található mintával felöltöztethetjük a virágtartó babákat.

– Egy szalvétán a nekünk tetsző mintát egy vizes ecsettel körberajzoljuk és kiszedjük, így kapjuk meg a mintát. Ezután a cserépre rárakod a mintát, a dekupázsragasztóval pedig rásimogatod, hogy a szélek ne látszódjanak, pamaccsal elkened. Olyan színnel kell körvonalazni, amilyen színek a mintában vannak. Egy matt vagy fényes lakkréteggel lezárjuk, így ha eső éri, nem jön le a minta, viszont ha bentre szánjuk a cserépbabát, akkor ez a réteg nem szükséges rá – mutatta be az eljárás lépéseit Kriszti, aki a trendekről is beszélt. – Most a biciklis, levendulás minták a legkedveltebbek, a vintázs stílus hódít. Sokan kedvenc virágukat, tárgyukat szeretnék viszontlátni a cserépen – részletezte.

A mosolygós babák már elkészültek | Fotó: Kiss Dóra

A cserépbabákba szinte bármilyen virágot ültethetünk. Ha szobában, polcra szeretnénk „felültetni”, jól mutat benne egy kis pálma vagy akár egy fikusz, ha a cserép mérete megengedi. Kertben, teraszon, ablakpárkányon akár muskátli, szegfű, petúnia is kerülhet a cserépbe.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában