segít a lakberendező

2020.06.19. 17:27

Egyszerű, de nagyszerű trükkök: így tehetjük otthonossá az erkélyt

A helyszűke miatt az erkélyen nem helyezhetünk el bármilyen bútort, de törekedjünk a kényelemre!

Fotó: Demeter Anikó-archív

Nyáron nincs is jobb annál egy fárasztó nap végén, mint kiülni a teraszra vagy az erkélyre egy nagy pohár, jeges limonádéval. Ahhoz, hogy valóban ki tudjunk kapcsolódni, megfelelő környezetet kell kialakítanunk.

– Kis erkélyek esetén megvan a veszélye annak, hogy egyfajta lomtárolónak használják. Egyrészt ez nem előnyös, másrészt elveszti az ember annak lehetőségét, hogy kiélvezze az erkély nyújtotta teret. Ha igény van arra, hogy a lodzsa valóban egy pihenőterület legyen, akkor azt szoktam javasolni, legyen része a lakásnak, a benti stílust vigyük tovább – mondta el a Napló kérésére Demeter Anikó lakberendező.

Taposó- vagy műfű

Az erkélyek esetén sarkalatos kérdés, milyen legyen a padló burkolata. A választásnál figyelembe kell venni azt, hogy nem fedett erkély esetén a burkolat ki van téve az időjárás viszontagságainak.

– Nagyon jó megoldást jelentenek az erkélyekre a fából előre elkészített úgynevezett négyzetes burkolólapok, amiknek az az előnyük, hogy még ha be is esik az eső, mivel rácsosak, a víz ki tud folyni. Hátrányuk azonban, hogy időnként le kell kezelni a felületüket. Ezek alternatívája a PVC, ami igazából ezeknek a hasonmása, de műanyagból készül. A vízelvezetés ebben az esetben is megoldott, valamint könnyen tisztítható is – részletezte Demeter Anikó, aki az egyre népszerűbb műfüves megoldásról is beszélt, ami egy természetközeli hangulatot eredményez, sőt, ma már porszívózható, súrolható változata is van.

Virágok és fények

A helyszűke miatt az erkélyen nem helyezhetünk el bármilyen bútort, azonban mindenképp kényelmes ülőalkalmatosságot válasszunk.

A lakberendező javaslata, ne legyen több bútor, mint amennyi arra szükséges, hogy az erkélyen eltöltött idő komfortos legyen. Hangulatfényekkel is feldobhatjuk a lodzsát, igen széles választék elérhető már ezekből is.

– A virágok sohasem mennek ki a divatból. Az erkély légköréhez passzoló virágokat válasszuk, ha keleties hangulatot alakítottunk ki, akkor a növény is igazodjon hozzá, ne a muskátlit tegyük ki, ha egy hagyományos stílusnál maradtunk, akkor a megszokott növények is megállják a helyüket – mutatott rá Anikó.

A teraszon sem mindegy

Kertes ház esetén a teraszunk nagyobb lehetőségeket rejt magában, már csak a méretéből adódóan is. Nem mindegy, milyen ülőalkalmatosságot választunk, hisz ez határozza meg a terasz funkcióját.

Fotó: Demeter Anikó-archív

– Kétféle verzió szokott előfordulni, az egyik esetben asztalt és székeket raknak ki, mert a családnak az a szokása, hogy a teraszt inkább étkezésre vagy italozásra használja. Mindenképp figyelembe kell venni, hogy szabadon kell hagynunk egy leg­alább egy méteres „folyosót”, ahol el tudunk járni. A másik verzió, amikor inkább pihenésre használják a teraszt, ilyenkor a beleülős garnitúrával rendezik be. A bútorok vásárlásánál fő szempontnak kell lennie, mennyire bírják az időjárás viszontagságait – hangsúlyozta a lakberendező.

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a műrattan kerti bútorok, a választék igen széles, a pénztárcánk szabhat csak határt.

– Ne legyenek illúziói senkinek, nem véletlen, hogy van belőle nagyon olcsó és nagyon drága. Még mindig ezek a kerti bútorok azok a piacon, amik a legkevesebb utógondozást igényelik és a legidőtállóbbak, bár színben elég kicsi a választék, a sötétbarna és a szürke a legelterjedtebb. A fából készült bútorok bár nagyon szépek, de évről évre kezelni kell a felületüket. Most a műrattanból, valamint a fémből készült kerti bútorok az elterjedtek – ismertette Demeter Anikó.

Amik még hangulatossá tudnak tenni egy kerti teraszt a növényeken túl, azok az árnyékolástechnikai megoldások.

– Ha nem eléggé zárt a terasz, akkor meg van a veszélye, hogy nagyon sütni fogja a nap. Egy színes szövettel leárnyékolhatjuk a terasz oldalát, akár a tetejét egy elhúzható pergolával.

„Az alapvető felállásnak annak kellene lennie, hogy a terasz színvilága egyezzen a ház homlokzatáéval, viszont egy-egy ilyen árnyékolószövettel azonnal életet tudunk vinni a teraszba anélkül, hogy magát a homlokzati képet nagyon megzavarná”

– mutatott rá a lakberendező.

Kiss Dóra

„Csináld magad”-bútor a kertbe

Újabb és újabb kreatív megoldást láthatunk az újrahasznosítás jegyében, egyre többen döntenek úgy, hogy nem adnak ki súlyos tízezreket egy kerti bútorért, hanem maguk készítik el raklapból. A raklapok darabját viszonylag olcsón beszerezhetjük, sőt, egy-egy jó ismerős révén ingyen is hozzájuthatunk.

Tény azonban, hogy raklapból bútort varázsolni hosszú és fáradságos munka, viszont ha elég kitartóak vagyunk, a végeredmény kárpótol minket. Az interneten számos kész kerti bútort láthatunk, könnyen meríthetünk ötleteket, valamint az elkészítés módjára és hasznos praktikákra is rátalálhatunk.

Ha megterveztük a bútort, és beszereztük az elkészítéshez szükséges alapanyagokat – magát a raklapot, csavarokat, sarokvasat – nekivághatunk az elkészítésnek. Miután méretre vágtuk a raklapokat, csiszolás és tisztítás után mindenképp kezeljük le a fát, hiszen így kapunk időt­álló és esztétikus bútort. Egy párnával pedig még kényelmessé is varázsolhatjuk.

Nem csak kerti vagy akár benti ülőalkalmatosságot készíthetünk, mondhatni újfent csak a képzeletünk szabhat határt annak, mit készítünk: virágtartót, polcot, asztalt, bárpultot a konyhába, szekrényt, ékszer- vagy cipőtartót. Igaz, ebben az esetben több dolgunk van, mint az újonnan vásárolt lapra szerelt bútorok összerakásánál, de kiélhetjük kreatív énünket, és olyat alkothatunk, amely valóban az ízlésünket és személyiségünket tükrözi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában