Öröm, egy szeletnyi süteményben

2020.06.12. 10:33

Nagy tervei vannak a fiatal cukrásznak

A legfinomabb falatokhoz szenvedély, egyfajta fanatizmus kell, vallja Kiss Gábor.

Fotó: Kiss Gábor-archív

– Már gyermekkoromban vonzott a sütés-főzés, édesanyám kiskorunk óta tanított minket. A bátyám szakács lett a katonaságnál, és mivel felnézek rá, ő volt anya után a másik inspirációm. Mindig is érdekelt a cukrászszakma, hiszen szeretek alkotni, itt pedig igazán kiélheti a kreativitását az ember. Jókedvvel tölt el az is, ha egy sütemény által örömöt okozhatok másoknak – mondta a Naplónak Kiss Gábor cukrász. A fiatal fiú tíz évvel ezelőtt került a vendéglátós szakmába, megmászva azt a bizonyos ranglétrát: 2016-ig kisegítőként, betanított szakácsként dolgozott, és arról ábrándozott, hogy szakmát szerez belőle. Majd egy gyógyszergyárban helyezkedett el betanított cukrászként, s – vallja – ez volt életében az a pont, amikor eldöntötte, ezt szeretné csinálni, amíg él. Ebben az évben sikerült is elkezdenie a cukrásziskolát.

„Papíron két éve vagyok cukrász, de lélekben születésem óta. A szakma szépsége, hogy kicsinek, nagynak, idősnek, fiatalnak egyaránt örömet szerzünk. Minden nap más, de egy közös van bennük: egy szelet sütemény, torta vagy fagylalt mosolyt csal az arcokra, s ez rendkívül inspirálóan hat”

– mondta.

Az alkotás öröme

Azonban mint a vendéglátáson belül minden ágazatnak, ennek is megvan a nehézsége, hiszen csak szenvedéllyel, egyfajta fanatizmussal lehet csinálni, véli. Hozzátette, számára ez nem csak hobbi: hivatás, amely köré egész élete épült. S mire a legbüszkébb? – Mivel még viszonylag új vagyok a szakmában, így arra, hogy a Kismandula cukrászda „családtagja” lehetek, és egy olyan környezetben dolgozhatok, amely mind emberileg, mind szakmailag mesterfokon van. Minden egyes nap fejlődöm, új technikákat sajátítok el. Ahogyan pedig a mondás is tartja: a jó pap holtig tanul, teljes mértékben igaz a szakmára – mondta. A jövőre nézve nagy tervei vannak: elsődleges célja a mestervizsga elérése, s ha az élet úgy hozza, egy saját cukrászda. Addig azonban folyamatosan igyekszik fejleszteni magát. – Mindig van lehetőség kísérletezni, új ízeket létrehozni, vagy a meglévőket kombinálni. Vannak saját receptjeim, terveim. Jelenleg is dolgozom egyen, ami már majdnem kész, de még szükség van kisebb-nagyobb igazításokra, hogy tökéletes legyen – tette hozzá.

A fiatal tehetség egyik tortája | Fotó: Kiss Gábor-archív

Igazi varázslat

S vannak-e trendek az édességek cukormázas világában? Gábor elmondta, bár mindig jönnek új ízek, az emberek nagy része a hagyományos tortákat részesíti előnyben: a régi klasszikusok mellett, mint az orosz krémtorta, a Fekete-erdő vagy a dobostorta, a gyümölcsösöket is nagyon szeretik. A vaníliás málna-, a mascarponés sárgabarack- vagy a tejszínes epertorta szintén nagyon népszerű. Egy finomság elkészítéséhez pedig nem kell profinak lennünk. A cukrász egy, az édes finomságok világába éppen belekóstoló számára a piskótás süteményeket javasolja, hiszen egyszerűek, és bármilyen krémmel, töltelékkel feldobhatjuk őket: a kísérletezésnek csak a csillagos ég szabhat határt. Ha pedig véletlenül elrontanánk, akkor se csüggedjünk: könnyen korrigálható a hiba.

Gábort arról is megkérdeztük, milyen desszerteket javasol az év legmelegebb időszakára. – A fagylalt elengedhetetlen, akár a sült, akár a tortaverziója, de ha valaki nem szeretné ezeket, bőven akad még nassolnivaló! Például egy könnyű, krémes gyümölcs- vagy oreótorta, teasütemények egy kis hideg üdítővel. – Azt tapasztalom, mostanában rengeteg embernek van ételallergiája, ami arra sarkallja a cukrászokat, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek az érzékenyebb réteg igényeire is – mondta végül.

LD

Finom és egészséges desszert

Fotó: Shutterstock

Az édesburgonya kiváló béta-karotin-forrás, sok benne a rost, és szénhidráttartalma miatt hosszú időre eltelít, olvasható a dietaesfitnesz.hu-n. Kilenc szelet édesburgonyás brownie-hoz például szükségünk van 130 gramm mogyoróvajra, 120 gramm főtt édesburgonyára, 1 L-es tojásra, 6 evőkanál mézre, 20 gramm cukrozatlan kakaóporra, 2 teáskanál vaníliakivonatra, fél teáskanál szódabikarbónára. A sütőt melegítsük 175 fokra, és egy hússzor húsz centis sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, hogy túllógjon a tepsi szélén, így tudjuk majd kiemelni a süteményt. A hozzávalókat tegyük turmixgépbe, készítsünk krémes állagú masszát, s öntsük az előkészített tepsibe. Süssük 30 percig, tűpróbáig. Miután kivettük, hagyjuk a formában hűlni, majd emeljük ki, tegyük rács­ra, és várjunk, míg teljesen kihűl. Ízlés szerinti gyümölcsökkel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában