hasznos tippek a szakértőtől

2020.05.09. 20:00

Nem kell luxus, hogy nagyobb tereket kapjunk

A természetes anyagok használata segít, hogy tágasabbnak tűnjenek a helyiségek.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az emberek többsége ingatlanjában tágas terekre vágyik, melyek ontják magukból az otthon melegét. Többségük viszont nem rendelkezik hatalmas lakrészekkel – gondoljunk csak egy panellakásra –, apró trükkökkel azonban vizuálisan nagyíthatjuk a helyiségeket.

– Köztudott, hogy a világos falszínek segítenek abban, hogy tágas tereket alakítsunk ki, de ezeken felül is sok olyan megoldás van, amit bevethetünk annak érdekében, hogy kellemes és nagy térérzetünk legyen – mondta Havrics Imola. A lakberendező szerint a magas fényű bútorok, vagy burkolatok használata, a la pato (félfényes) felületek, melyek nemcsak a padlón, de a falon is alkalmazhatóak, segítenek célunk elérésében, utóbbi egyébként takarítás szempontjából praktikusabb.

„Egyre ismertebbek a természetes textúrájú csempék, vagy az olyan tapintású, struktúrájú tapéták, amik szintén a természetes anyagokat jelenítik meg. Ezekkel a trükkökkel sokkal otthonosabbá, melegebbé varázsolhatjuk a lakásunkat, mely által azt is elérjük, hogy úgy érezzük, nagyobb térben vagyunk”

– fűzte hozzá az ImolArt Stúdió üzletvezetője.

Havrics Imola szerint ha fókuszba állítunk egy-egy tér­elemet, szintén jó hatást érhetünk el. – Ha megvilágítással kiemelünk egy kandallót, vagy egy monumentálisabb mintával (különböző panelek, modern poszterek) hangsúlyozunk egy falfelületet, szintén optikailag nagyítunk – mutatott rá példán keresztül.

A szakember úgy véli, a tükörrel is jól lehet játszani, viszont meg kell találni számukra az ideális helyet, mert nem mindegy mit tükröznek vissza. – Ha például a nappaliban egy konyhabútorral szemben teszem a falra, nem biztos, hogy tágítani fogja a teret, hiszen a sűrűbb látványú konyhát tükrözi vissza. De ha a tükörrel szemben egy szép üres, vagy tapétával fedett falfelület található, máris térnövelő hatása van. Ugyancsak praktikus a folyosóval szembe elhelyezni, hiszen remekül növeli vizuálisan annak hosszát is – jegyezte meg a lakberendező.

Kulcs az elrendezés

Kérdésünkre az is kiderült, milyen „hibákkal” zsugoríthatjuk helyiségeinket.

Imola úgy véli a rosszul használt sötét falak mellett, a leggyakoribb probléma, hogy rossz elrendezést választunk.

– Reneszánszát éli a konyhasziget, azonban nem minden tér engedi annak használatát. Ha mégis erőltetjük, az egész teret elronthatjuk. Pedig kiváltható lenne akár egy félszigettel, vagy egy olyan különleges étkezővel, amit reggelizőrésszel egészíthetünk ki. Egy nappali esetében sokszor használják az L alakú kanapét, holott vannak olyan szobák, ahol ha egymással szemben helyezünk el két kanapét, sokkal jobb térérzetet hozunk létre – tanácsolta a lakberendező, aki úgy gondolja, a dísztárgyakat is akkor érdemes használni, ha koncepcióba vannak helyezve.

Belsőépítészeti szempontból a világítás is rendkívül meghatározó, hiszen nem minden otthonban dominálnak a hatalmas ablakok. A sötét tereket többrétű világítással lehet kompenzálni. – Nem feltétlenül lámpákban kell csak gondolkodni, hanem használhatunk süllyesztett vagy falon kívül ragasztható fali elemeket, profilokat. Ezek használatával indirekt módon nagyon különleges falfelületeket, mennyezeti világítást lehet kialakítani – közölte Havrics Imola.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában