Arcok a megyéből

2020.05.07. 17:14

Beszélgetés egy igazi modern anyukával

Több szerepben is helyt tud állni, aminek – vallja – titka a jó időbeosztás.

Fotó: Kalocsai Andrea archívuma

Egész életében a kreativitás vonzotta Kalocsai Andreát, aki rendkívül sokoldalú, emellett pedig már egy csodaszép kislány anyukája is. Andinak már gyerekkorában is a rajzolás, alkotás volt a mindene. Tipikus kislányként természetesen több Barbie-ja is volt, őket állandóan öltöztette, vagy épp a hajukat vágta. Vele beszélgettünk munkáról, anyaságról és arról, milyen nőnek lenni manapság.

– Mindig érdekeltek a kreatív szakmák: a Debreceni Egyetemen esztétikát tanultam, mellette divattervezést, de grafikus az első szakmám. Ezekkel a végzettségekkel nehéz volt a munkaerőpiacon létezni, ezért elvégeztem egy pénzügyi képzést. Mondanom sem kell, mindenki nevetett ennek hallatán, de jó volt megtapasztalni: egy kreatív területről érkező ember is meg tudja állni a helyét a pénzügy világában. Azt jelentette, bármire képes vagyok, csak akarnom kell – mondta a Naplónak.

Fotó: Kalocsai Andrea archívuma

Igazi egyéniség

Az évek múltával igazi kislányból igazi nő lett, ezt pedig egy saját blog kísérte. – Szerettem volna egy platformot kedvenc szettjeimről. Akkoriban nehéz magánéleti szakaszban voltam, és már ebből kilábalva, egyfajta túllépésként született meg a név (The New Girl). Megszakadt a kapcsolat két barátommal, és kicsit elvesztem. A gondolkodásom sok mindenben változott, nyitottam a pozitív dolgok felé, és másokat is ennek tükrében fogadtam el – fejtette ki.

A blogolás napjainkban igen népszerű, Andinak azonban sikerült egyediséget vinnie sajátjába. Próbál többféle stílust bemutatni, minél színesebben megalkotni a szetteket, inspirációt adva olvasóinak. – Mindig nyitott voltam sokféle trendre, míg egyik nap teljesen vagány szettben, másnap totál nőiesben is meg tudok jelenni. Egyszer azt mondta egy munkatársam: nálam sosem lehet tudni, minek öltözök holnap. Ez nagyon igaz rám – mondta.

Praktikák

„Annak ellenére, hogy 2020 van, még mindig sokan nem mernek viselni egy-egy ruhadarabot, kiegészítőt. Azt üzenem a nőknek, merjenek kilépni komfortzónájukból, és vegyék fel azt, ami tetszik, és amiben jól érzik magukat”

– javasolja. A divat jelentőségéről pedig hosszasan tudna mesélni, hisz egyik szakdolgozatát ebben a témában írta. – Mindenhol jelen van, és mindenre hatással van. Önkifejezésünk leglátványosabb eszköze – véli. S mit tart örök darabnak, amivel egy nő sem lőhet mellé? – Egy jó szoknya, ami tökéletesen passzol a testalkatához, és a színe olyan, amit szeret, gyakran visel – mondta.

Fotó: Kalocsai Andrea archívuma

Mindenütt kreatív

Jelenleg grafikusként sok megkeresést kap, és mivel a szülés előtti munkahelyén épp nem volt üresedés, így – véli – a sors akarta, hogy egyéni vállalkozó legyen, a grafikával foglalkozzon. – Belevágtam, és nagyon boldog vagyok. Nagy álmom volt egy saját honlap elkészítése, amit februárban kezdtem, és március elejére lett kész: kemény munka áll mögötte. Igyekeztem megmutatni saját stílusomat és azt, milyen jellegű munkákat végeztem eddig. Örülök, hogy mindezt magam készítettem el, a fejléchez készült képeket kifejezetten ide fotóztam, miután kitaláltam az oldal alaphangulatát. Tele vagyok tervekkel: az egyik ilyen a flatlay fotózás, amit nemrég kezdtem, és be is építettem a grafikai munkák mellé második profilnak – fejtette ki. A munkán kívül pedig szeretne saját házat nagy kerttel, és egy második kisbaba is a tervek között szerepel.

Anya, társ, dolgozó nő

– Nagyon szeretem azt az érzést, hogy mindig én kellek és pótolhatatlan vagyok neki. Igazi kis szövetség a mi kapcsolatunk a kislányommal. Elmondhatatlan, milyen jó látni, ahogy nevet, és most, hogy beszél, hallani tőle az anya szót. Ezt minden nőnek éreznie kell – mondta.

A 21. századi nőtől szinte elvárás, hogy az élet adta minden szerepben helyt tudjon állni. Mégis hogyan lehetséges ez?

Fotó: Fotó: Kalocsai Andrea archívuma

– Időbeosztással. Persze ebben visszaköszön anyukám rendszeretete is, akit kiskoromban úgy láttam, hogy mindennel időre elkészül, és közben mindig tiszta a lakás is, így nőttem fel. Mindig is ő volt a követendő példa számomra, mint nő és anya. Jelenleg bölcsődés a kislányom, előtte minden munkámat alvásidőben csináltam. Ha nem volt elég – és sokszor nem volt –, felkeltem hatkor, így nyolcig megint lett két órám, vagy altatás után, ameddig kellett. Ha egy munkát elvállaltam, nem volt megállás, időre le kellett adnom. A gyerek ébrenlétében ritka, amikor akár egy e-mailt is megírok. Olyankor vele foglalkozom, vagy a házimunkát csináljuk „közösen”. Igyekszem mindenből játékot csinálni, így ő is szívesebben részt vesz benne – vallja.

Mindemellett pedig igazi fiatalos anyuka. – Sokan kérdezik, hogy van időm jól kinézni. Úgy, hogy felkelek pár órával hamarabb, mert ez számomra fontos dolog, illetve minden apróságért lelkesedni tudok, legyen az akár egy szülinapi dekoráció kreálása, a kislányom őszi ruháinak megrendelése, vagy egy étel elkészítése. Mindennek tudok örülni, és ritkán engedem át magam a negativitásnak. Szintén fontos dolog: nem foglalkozom azzal, hogy ki mit gondol, magammal és a feladataimmal törődök – mondta végül.

Laszkács Denise

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában