Illatok, ízek az ég alatt

2020.05.26. 20:32

A jó kerti sütés titka a közösen eltöltött idő

Az egyik legkedveltebb program a tavasz beköszöntével egy közös grillezés a családdal, barátokkal.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A házi grillezés, legyen a kertben, a teraszon, sőt mostanában akár a balkonon is, még mindig töretlen népszerűségnek örvend. Elég csak néhány szabályt betartanunk, s pár órán belül ízletes falatokkal örvendeztethetjük meg vendégeinket.

Érdemes első körben természetesen meghatározni azt, mit is szeretnénk készíteni, ehhez pedig milyen technika dukál. A direkt sütéssel például a húst közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük, ezt a technikát akkor javasolt alkalmaznunk, ha elkészíteni kívánt ételünk nem igényel hosszabb sütögetést. Jó megoldás steak vagy karaj esetén.

A lecsukott fedeles grillezést pedig válasszuk nagyobb húsok sütéséhez, mint az egyben sültek vagy szárnyasok. Ekkor az ételt nem közvetlenül a láng fölött sütjük, hanem meleg levegőben. A hús mindig friss legyen, ne mélyhűtött, és érdemes zsírosabbat választani, hiszen a sovány könnyen kiszárad. Alapszabály továbbá, hogy grillezés előtt ne sózzunk, mert elvonja a nedvességet húsunktól.

Szakértő szemmel

Nem az eszközök, hanem az alapanyag, a minőségi hús a lényege a grillezésnek, vallja Szőnyi Tibor, a Kurucz Hentes és Lacipecsenye üzletvezetője, aki évek óta a minőségi húsok világában éli mindennapjait. Tibor mérhetetlen szakértelemmel és lelkesedéssel beszélt a Naplónak arról, mi is a titka egy jó grillnek; ami nem más, mint a közösen eltöltött idő. – Összehozza az embereket, a jelenlegi helyzetben ez pedig különösen fontos – mondta.

A hús kiválasztása és persze a vendéglista után az ízek lelke, az előkészítési folyamat következik, vagyis a pácolás. Megannyi technika közül választhatunk már napjainkban, Tibor szerint azonban a vákuumos csomagolással a különböző fűszereket tökéletesen magába szívja a hús úgy, hogy a vákuum miatt nem jár majd tömegcsökkenéssel.

A pácok terén is rendkívül színes a paletta: ki-ki a maga ízlése szerint válogathat, s minél tovább érleljük a húsunkat, az annál ízletesebb lesz. Az üzletvezető elmondta, üzemükben különös gondot fordítanak a pácolásra: a vákuumos technológia mellett a kézműves pácok is azt hivatottak garantálni, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk az elfogyasztott étel után.

Gyakorlással

A szakember hangsúlyozta: grillezni mindenki tud, csak folyamatos gyakorlás szükséges hozzá, és persze lelkesedés. Az pedig köztudott: kevés jobb szabadidős tevékenység van a friss levegőn, mint a közös grillezés. Tibor irigylésre méltó lelkesedéssel sorolta, mit is grillezzünk egy hétvégén: kolbászt, steaket, oldalast, karajt….

S ugyan gyakorlással, idővel bármit elkészíthetünk, a szakembert megkértük, hogy javasoljon valamit, ami egy kezdő sütögető számára is sikerélményt jelenthet, nem mellesleg pedig igen ízletes is. – A tarja a sertés egyik legkönnyebben, mégis legtöbbféleképpen elkészíthető része. Zsírja miatt nem szárad ki, emiatt pedig a grillszezon egyik legkedveltebbje – mondta Tibor.

A finom ételek mellett figyeljünk a terítékre is!

A kerti partik hangulatát nemcsak a jó társaság és a remek ízek határozzák meg, hanem a dekorációk és a teríték is. Egy szépen megterített asztal a kertben igazi vendégváró figyelmesség.

A kerti hangulathoz például jól illenek a színes, vidám hangulatú poharak, tányérok és a friss virág is. Ha inkább a természetes, nomád stílust szeretjük, használjuk a zöld színt a dekorációhoz fém színű étkészlettel, barnás árnyalatú tányérokkal. A romantikus stílus kedvelői pedig válasszanak csipketerítőt, pasztell árnyalatokat, így a valaha volt piknikek hangulatát varázsolhatják a kert fái közé, az asztalra.

Az igazi grillpartiknak nincs vége a sötétedés kezdetével: gondoskodjunk arról is, hogy nem túl erőteljes fényekkel világítsuk meg az asztalt egy kellemes beszélgetéshez. Választhatunk lampionokat, szolárlámpákat vagy fényfüzéreket is.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában