Kisállat

2020.04.18. 09:16

Tippek kutyatulajdonosoknak a veszélyhelyzet idejére

Otthonunkban is van rá mód, hogy megmozgassuk kedvenceink agytekervényeit.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Néha egy kutyus is sok a háznál: saját személyiséggel rendelkezik, sokszor önfejűi, és persze nem mindig értenek egyet a gazdival. Szabó Balázs imádja a négylábúakat, ezért is él együtt három különböző fajtájú kutyussal, szinte mind­egyik tudatos döntés volt. Nem mindig egyszerű velük az élet, azonban hamar egymásra hangolódtak. Az otthon maradás időszakában a kedvencek megfelelő tartásáról kérdeztük a hajdúböszörményi fiatalembert, aki úgy véli, hogy egy lakásban hasonlóképpen le lehet fárasztani egy négylábút, mint kint a szabadban.

Fotó: Szabó Balázs archívuma

Rengeteg túraútvonal

– A rendkívüli helyzetben nálunk minden ugyanúgy zajlik, mint eddig, semmivel nem változott a kutyákkal történő mozgolódásunk, talán annyival, hogy a kertben több időt töltünk együtt. Ez idáig sem a városban sétáltattuk a négylábúakat. Igazán sok erdős rész van megyénkben, ami a kutyás gazdik számára előnyt jelent, rengeteg túraútvonal is rendelkezésükre áll, amit ki kell használni. Természetesen nem mindenkinek van udvara, kertje, de ettől függetlenül is megmozgathatjuk kutyusunk agytekervényeit: fogjunk egy dobozt, rakjuk tele plüssökkel, játékokkal, és tanítsuk meg a kedvencüket arra, hogy hordja szét őket a lakásban, majd helyezze őket vissza a dobozba, ezt nagyon szokták szeretni. Emellett még azt is nagyon kedvelik, ha elrejtünk a lakás egyes szegleteibe különböző tárgyakat, nekik pedig kiadjuk feladatként, hogy találják meg őket – osztotta meg tippjeit.

Fotó: Szabó Balázs archívuma

Kölyökként érkezzenek

Mostanában többen elgondolkoztak azon, hogy a jelenlegi kutyusuk mellé egy újabb kedvencet vigyenek haza: ez vajon jó ötlet? – Chester, a border collie, Salsa, a hosszú szőrű csivava és Alpha, a beauceron nem egyszerre érkeztek, hanem egymást közvetően, nem volt egyszerű összeszoktatni a kutyusokat, de ma már nagyon jó barátok.

„Úgy vélem nagyon fontos, hogy az ebek kölyökként érkezzenek a gazdihoz, és ha már van otthon kutyus, akkor legyen elég szabadidőnk és türelmünk ahhoz, hogy megismertessük a kedvenceket egymással, ezekben az időkben nagyon sok múlik a gazdin”

– mondta. Majd végül hozzátette: „Ha egy kutyusnak van saját territóriuma (udvara), az még nem jelenti azt, hogy ő nem igényli a sétáltatást. Fontos, hogy azok a négylábúak is rohangálhassanak a szabadban (erdőben), akiknek egyébként is megadatik a nagyobb mozgásterület” – hívta fel a figyelmet.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában