A szakértő tanácsai

2020.04.19. 16:38

Tehetünk a tavaszi fáradtság ellen!

Hiába éledezik a természet, sokan mégis fáradtnak, ingerlékenynek érzik magukat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Annak ellenére, hogy tavasszal a természetben elkezdődik a megújulás, minden ébredezik, és az aktivitás kerül előtérbe, sokan mégis fáradtnak érzik magukat. – Ez tulajdonképpen a szervezetünk normális reakciója, amikor tavaszi üzemmódra vált át. Télen zsírban gazdagabb ételeket fogyasztunk, kevesebb folyadékot iszunk, kevesebbet mozgunk, jellemzően begubózunk, valamint feléljük az ásványianyag- és vitaminraktárainkat is. Míg télen az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon termelődik nagyobb mennyiségben, addig a szerotonin (boldogsághormon) szintje tavasszal emelkedik meg, s míg nem alakul ki a hormonális egyensúly, ez szintén okozhat tavaszi fáradtságot – mondta a Naplónak Négyesi Anna természetgyógyász.

– A fáradtság mellett aluszékonyak, ingerlékenyek lehetünk, előfordulhat fejfájás, szédülés, illetve megnő ilyenkor a fertőzések iránti fogékonyság is. Vitalizálhatjuk magunkat táplálkozással, folyadékpótlással és testmozgással. Ezek részei lehetnek egy tavaszi tisztítókúrának is, mely egyértelműen a természettel összhangban álló megújulást jelenti – ismertette a Naplóval Négyesi Anna természetgyógyász.

Segíthetnek a gyógynövények

A szakember arra is kitért, mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen, illetve hogyan előzhetjük meg azt. – Fizikai szinten kezdjük el tehermentesíteni a méregtelenítést végző szerveinket. Emésztésünk érdekében együnk friss, zsenge, leveles zöldségeket és rostban gazdag élelmiszereket. Fogyasszuk a folyadékháztartásunk megfelelő fenntartása érdekében a kertünkben zöldellő gyógynövényeket.

A csalán rendkívül jó roboráló, vértisztító és vizelethajtó hatású, illetve enyhíti a szénanátha és az asztma tüneteit is. A bíborkasvirág is több formában fogyasztható, tea, csepp vagy kapszulák formájában is magunkhoz vehetjük. Arisztotelész hitt abban, hogy a méz meghosszabbítja az életet. A virágpor teljes értékű tápanyag, illetve jó szolgálatot (sejtmegújító, fiatalító) tehet a méhpempő is. Méregteleníthetünk a bőrünkön keresztül is, a téli szaunázást felválthatja ilyenkor a bőrünk száraz ledörzsölése. A kádban való elnyújtózkodás helyett váltó zuhanyt alkalmazzunk: normál hőmérsékletű vízzel kezdjünk el tusolni, és folyamatosan hűtsük a víz hőmérsékletét, először a végtagjainkon, majd a törzsünkön és az arcunkon fejezzük be a tisztálkodást. Ezt háromszor is megismételhetjük, de fontos, hogy mindig a hideggel fejezzük be – fejtette ki a természetgyógyász.

Iktassuk be a mozgást!

Megtudtuk, a légzőgyakorlatok segítségével a tüdőnket is megtisztíthatjuk. Nem baj, ha nincs kertünk, a nyitott ablaknál is el lehet végezni ezeket. Ilyenkor fújjuk ki a káros érzéseinket is, és friss életerővel, oxigénnel teli levegővel töltődjünk fel. Ahogyan már fentebb említettük, a testmozgás is nagyban hozzájárul a tavaszi fáradtság elleni küzdelemhez, jótékonyan hat a keringésünkre, anyagcserénkre, erősödnek az izmaink, ízületeink és a csontrendszerünk, valamint fokozódik az ellenálló képességünk is. Arról nem is beszélve, hogy sportolás közben a szerotonin is nagy mértékben termelődik. Ráadásul a fizikai aktivitás hozzájárul a nyugodt alváshoz is, így elkerülhető a tavaszi fáradtság egyik jellemző tünete, a kialvatlanság is. Mivel jelenleg mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, így érdemes olyan testmozgást választani, amit a négy fal között is lehet űzni. Nagyszerű lehetőség az online jóga, a pilátesz vagy a tajcsi, ám a mozgásformák széles tárházának köszönhetően egészen biztosan mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Lelkileg is töltődjünk fel!

Ép testben ép lélek – idézte fel a jól ismert intelmet Négyesi Anna. Elmondta, lelki szinten remekül hat a színterápia. Egy színes virágcsokor az asztalon vagy az ablakban sorakozó zöld fűszernövények jótékonyan hatnak lelkiállapotunkra, kedvünkre. A zöld a tavasz színe, az újjászületést jelenti, támogatja az általános regenerálódást, harmonizál és a hagyományos kínai orvoslás rendszerében a szívcsakra színe, mely egyben a szeretet megnyilvánulása is. Az aromaterápia segíthet az érzelmek és a gondolatok működésének kiegyensúlyozásában. Ilyenkor a friss, üde illatokat – citrom, borsmenta, bazsalikom, kakukkfű – részesítsük előnyben. – Meditálhatunk, relaxálhatunk, kreatívkodhatunk, bármilyen alkotótevékenységet végezhetünk, olvashatunk, zenét hallgathatunk, ezek mind töltenek lelki szinten bennünket. Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy most a bezártságunkban merítsünk erőt a családdal töltött időből, szeretetteljes légkörből is – hangsúlyozta.

Vass Kata

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában