kis kedvencek a családban

2020.04.05. 11:30

Örök lelki társak, egy egész életen át

Gazdik, akik nem tudnák kiskedvencük nélkül elképzelni a mindennapokat.

Minden egyes élőlénynek szüksége van egy szerethető gazdira, aki nemcsak az élelmet biztosítja az állat számára, de valódi érzelmi köteléket is kialakít a kedvencével. A jelenlegi helyzetben pedig éppen az utóbbira van nagy igény, hiszen a szeretet és a gondoskodás most még nagyobb szerepet kap az életben, mint eddig.

Uzonyi Re­náta, Székely Mária és Nagy Ildikó Anett mindannyian azt vallják: egy háziállatra mindenképpen szüksége van a családnak.

Rendre megsértődik

Fotó: Uzonyi Renáta magánarchívuma

Renáta Hajdúböszörményben él legkedvesebb négylábú barátjával, a hétéves cicájával, akit Dorka névre keresztelt. A fiatal lány úgy véli, az állatok nagyon fontos szerepet töltenek be az emberek életében, de csak akkor, ha hagyjuk nekik és a kedvenceknek – ahogyan Dorkának is – vannak érzéseik, valamint személyiségjegyeik, így minden kis élőlény különböző és egyedi. – A kiscicám, amióta nálam van, azóta bent él a házban, igazi családtaggá vált, akit egyébként sokan szeretnek, simogatnának, de valamiért hozzám kötődik a leginkább, szinte csak az én társaságomat kedveli. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindig a kedves oldalát mutatja, rendre megsértődik, és hisztérikussá válik, ha valami nem úgy van, ahogy azt ő elképzelte: hátat fordít, látványosan fejezi ki nemtetszését. Igaz, el van kényeztetve, de ettől függetlenül nagyon sok szeretetet ad, igazi kis bújós cica, aki megérzi, ha éppen rossz kedvem van: csak ajánlani tudom a házi kedvenceket, ha „bajban” vagyunk, rájuk számíthatunk – mondta a fiatal lány.

Gondoskodó lovak

Fotó: Juhász Petra

Székely Mária, a „Sármos” Lovas Sport Egyesület oktatója el sem tudná képzelni életét a paripái és a lovaglás nélkül. Az elmúlt hetekben stresszes időket élünk, sokan lehangoltak, kilátástalannak látják a helyzetüket, a lovak pedig ebben is segíthetnek, hiszen szinte azonnal érzékelik az emberek hangulatát, és megpróbálnak segíteni: önzetlen kedvességükkel, ragaszkodásukkal hamar fel tudnak vidítani bárkit. – A lovaglás szerelmese vagyok, így talán nem meglepő, hogy a jelenlegi helyzetben is bármikor kikapcsolok, ha kimehetek a mezőre vágtatni. A lovak kiszámíthatatlan állatok, de ha érzik, hogy rosszkedvű a gazdájuk, vagy éppen az, aki a hátukon szomorkodik, akkor mindent megtesznek, hogy az illető felviduljon: hozzánk bújnak, orrukkal bökdösnek. Nem csak engem kapcsol ki a közelségük, edzés után többen számolnak be, hogy megnyugtató volt számukra a lovaglás, és sokkal önfeledtebbek lettek. Csak az tudja, mennyi szeretetet képes nyújtani egy légylábú, aki kapott már a kedvességükből, én pedig hálás vagyok, amiért nap mint nap köztük lehetek – hangsúlyozta.

Szükség van rájuk

Fotó: Nagy Ildikó Anett magánarchívuma

Nagy Ildikó Anett számára az állatok jelentik a boldogságot; nemcsak a mostani nem mindennapi helyzetben van szüksége a kedvencek közelségére, hanem az élet minden egyes napján. A fiatal lány lovagol, számtalan kisállatról gondoskodik, legyen az cica, kutyus vagy éppen nyuszi; úgy véli, a háziállatok nélkül nem tudna már létezni sem. – Tizennégy nyulacskának vagyok a boldog gazdája, akik közül többen bent éltek a házban, csak éppen elkezdtek kábeleket rágcsálni, és nem igazán „fogadtak szót”, így kikerültek a többi nyuszi közé Hajdúdorogra, ahol jelenleg a nagypapám gondoskodik róluk, de ugyanúgy a kiskedvenceim maradtak. Jelenleg cicákkal és kutyusokkal töltöm a mindennapjaim, akik nélkül szó szerint „rosszul lennék”, ha nem lennének. Van egy kis csivava a családban, aki tényleg mindenki kedvence. Nem csak családtag, egy kisgyermek, aki ha nincs velünk, akkor a család összes tagja szomorú. Az állatok az életünk részévé váltak, akikre mindig szükségünk van, ahogyan most is – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában