helló, kis lilik!

2020.04.08. 12:28

Mr. Blue, a nagy vándor újra felbukkant a Hortobágyon

Nem sokat pihent hétvégén a jeladós madár.

Fotó: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Hortobágyi Nemzeti Park tradicionális vonulóhelyeire március közepén megérkezett, fokozottan védett kis lilik (Anser erythropus) csapatból egy jeladós hím igen aktívan töltötte a hétvégét – áll a park szerdai Facebook-posztjában. A „Mr. Blue” nevű madár 2018-ban kapott jeladót, és már eddig is igen sok hasznos adatot szolgáltatott a mozgásával. Rajta keresztül látható volt például, hogy a görög telelőterületekről milyen gyorsan elrepülnek hozzánk, alig-alig pihenve. Idén a Kerkini-tónál reggel felrepülve, a következő nap delét már a Hortobágyon töltötte, derül ki a bejegyzésből.

Majd kevesebb, mint három héttel később, csütörtökön egy este leforgása alatt elrepült Észak-Lengyelországba, a Biebrza Nemzeti Parkba, amely egyébként a hortobágyi testvérparkja. Ezt követően azonban, a jeladó alapján néhány órát megpihenve visszatért a Hortobágyra, és a hétvégén a park egyik munkatársa látta is újra a kedvenc helyén, egy kisebb fajtársakból álló csapattal. A visszatérő madarak száma mára 64, és két vörösnyakú lúd is csatlakozott hozzájuk.

Mr. Blue néhány nap leforgása alatt 1410 kilométernyi távolságot repült. A vonulómadaraknál ez az érték nem is lenne kiugró, de az, hogy ezt valójában visszafordulva a kiindulási helyre tette meg, mindenképpen érdekes

- emeli ki a közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában