a testépítő véleménye

2020.04.20. 18:51

Minél színesebb egy tányér, annál egészségesebb

Kodolányi Réka: nem az a legfontosabb, hogy mit, hanem mikor és mennyit eszünk.

Fotó: Kodolányi Réka magánarchívuma

Ha minden a megszokottak szerint haladna, akkor már rég készülnének a „tökéletes nyári formák”, azonban jelenleg a legnagyobb feladatunk az, hogy otthon maradjunk. Már több mint egy hónapja sokan otthon dolgoznak, tanulnak, mindent, amit egyébként otthonuktól távol végeztek, azt most legtöbbször ülve, a saját szobájukban teszik. Az unalmas perceinkben hajlamosak vagyunk arra, hogy nasizással töltsük el az időt, viszont ez nemcsak pluszkilókat eredményezhet, de az egészségünket is károsíthatja. Kodolányi Réka a munkája mellett rendszeresen sportol, testépítéssel tölti a szabadidejét, emellett pedig egész jó szinten űzi a „konyhatündérkedést”, szerinte nagyon fontos, hogy az emberek odafigyeljenek testükre (külsejükre) és az egészségükre is egyaránt, főleg a jelenlegi helyzetben, éppen ezért néhány fantasztikus recepttel készült a Napló és a Hajdú Online olvasóinak.

Hamar elkészíthető

– Nagyon fontos számomra, hogy jól érezzem magam a bőrömben, ezt pedig csak úgy tudom elérni, ha kellő időt fordítok a mozgásra és az egészséges étkezésre.

„Sokan mondták már, de én is azt vallom: minél színesebb egy tányér, annál egészségesebb, a változatosságot pedig szinte csak a zöldségekkel érhetjük el.”

Nagyon kevés olyan étkezésem van, amikor nem fogyasztok zöldséget vagy gyümölcsöt, az ebéd mellé is nyugodtan lehet, akár sült, párolt vagy főtt formában. Azok, akik már otthon vannak a konyhában, tudják, hogy rendkívül hamar elkészíthetnek olyan ételeket, amelyek nemcsak pozitív hatással vannak a szervezetünkre, anyagcserénkre, de nagyon finomak is. Annak a híve vagyok, hogy „mindent” lehet enni, csak arra figyeljünk oda nagyon, hogy mennyit és mikor fogyasztunk az adott ételből – foglalta össze elöljáróban.

– Bizonyára sokaknak unalmas lehet már a reggelire ajánlott zabkása, viszont tényleg ez az az étel, ami talán a legjobb választás, hogy „vele” kezdjük a napot. Hamar elkészül, nem kíván komoly konyhai tudást, és valóban nagyon egészséges, és segíti az anyagcserét. Az egyik legtökéletesebb reggeli, amihez mindenféle gyümölcsöt fogyaszthatunk, epertől kezdve a banánon át a szőlőig minden illik mellé, és persze egy kis cukormentes folyékony kakaóval is lecsurgathatjuk: isteni! – mondta.

Töltött padlizsán ebédre

– A reggeli után a déli étkezés az, amikor kellő szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe. A tésztákat egyáltalán nem ajánlanám, inkább a rizst, a bulgurt és a hajdinát. Imádom a zöldségeket, ezért is a töltött padlizsánt választottam most, hiszen nagyon változatos főétel, és szinte mindennel megtölthetjük, amit csak szeretünk. Általában valamiféle hússal szokták, darált hússal vagy darabolt csirkemellel, de ugyanúgy lehet gombával, májjal, amit éppen megkívánunk. Igazán egyszerű az elkészítése, kettévágom a zöldséget, kicsit megszurkálom, majd egy órára beteszem a sütőbe (180 fok). Miután kivettük, kikaparjuk a belsejét, és megtöltjük, amivel csak szeretnénk (tojáskrémet tettem a csirkehús mellé). A kikapart padlizsánt bárminek, akár köretnek is elkészíthetjük, de akármilyen krémet is készíthetünk belőle – hangsúlyozta.

– Vacsorára rengeteg saláta közül válogathatunk, amelyek tele vannak zöldségekkel, esetleg tonhallal, kevés csirkehússal, valamint zsírszegény sajttal, én mégis egy tojástekercset ajánlanék mára, ami tele van fehérjével, könnyed, mégis nagyon finom. A tojástekercs néhány perc alatt elkészül, tökéletes választás lehet reggelire is, ha tápláló, de gyors finomságot szeretnénk. Egy adagnak három tojás elegendő. Felverjük, majd kevés kókuszolajban megsütjük, viszont ügyelni kell rá, hogy nem rántottát készítünk, úgy kell vele bánni, mintha palacsintatészta lenne. Ha elkészült, bármivel megtölthetjük, sonkával, gombával, sajttal, bármilyen friss zöldséggel, nem fogunk benne csalódni! – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Jár egy kis édes bűnbeesés

Főételt követően egy isteni desszert bizonyára mindenkinek jólesik. Ki így, ki úgy szereti a finomságokat, de egy biztos, kevesen vagyunk, akik ellen tudunk állni egy-egy habos-babos süteménynek. Ma már számtalan recept kering az interneten, hogy mivel tudjuk helyettesíteni a cukrot és lisztet, amelyek, mint ismert, a leginkább hizlalósabb hozzávalók. Ki ne álmodna arról, hogy minden bűn nélkül elfogyaszthat egy kiváló desszertet? Kodolányi Réka is imádja a nyalánkságokat, rendszerint készít párja és családja számára könnyed csemegéket, amelyeket bűn nélkül fogyaszthatnak.

– Érdemes az interneten „szörfözni”, hiszen valóban rengeteg olyan recept kering a világhálón, amelyek nagy segítségünkre lehetnek. Főleg a nagymamák számára, hiszen kevesen ismernek olyan sütiket, amelyeket nem kell sütni, pedig rengeteg van: isteni finomak, és ami nagyon fontos, egyáltalán nem hizlalnak! Egy könnyű joghurtot is felturbózhatunk úgy, hogy az desszertként is megállja magát, 1-2 szelet étcsokoládé megbolondítva egy kis áfonyával vagy eperrel, kitűnő! A túró és a zab is kiváló párosítás; ha hozzáadunk egy kis mogyoróvajat, akkor pedig könnyen tudunk golyót formálni. Cukormentes lekvárral, pudinggal kínáljuk – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában