Pantone 19-4052

2020.03.08. 16:23

Nem csak klasszikus terekhez passzol az év színe

Kiegészítőként, de nagyobb felületeken is jól mutat a klasszikus kék.

Fotó: Havrics Galéria/ImolArt Stúdió

Az építészet és a divatipar színtrendjeinek egyik meghatározó alakja az amerikai Pantone cég, amely – mint ahogy arról korábban már beszámoltunk – 2020-ra a Classic Blue-t választotta az év színének.

Inspirálódjanak

A saját színazonosító rendszerrel bíró vállalat ajánlásai általában nagy hatással vannak a következő esztendőre, így várható, hogy sok tervező munkájában jelenik meg hivatalosan a Pantone 19-4052 azonosítójú árnyalat.

Fotó: Havrics Galéria/ImolArt Stúdió

Havrics Imola lakberendező úgy látja, a színmeghatározás a divathoz hasonlóan nagy üzlet, amelyet behoztak az enteriőrök világába is.

– Az év színét azért jelölik ki a vállalatok, hogy ebből inspirálódjanak a tervezők és a gyártók, majd igyekezzenek azt beilleszteni a profiljukba: legyen szó burkolatról, tapétáról, textilekről, vagy minden más olyan dologról, ami bekerül egy belső térbe – ismertette a szakember.

Többféle hatás

Ezek a cégek már eleve a divatszínre alapozva alakítják ki a minta anyagaikat, termékeiket, ezzel is arra sarkallva a fogyasztókat, hogy frissítsenek, mindig újakban gondolkozzanak. Itthon régebben egyedinek, kirívónak számított, ha valaki az aktuális trend alapján képzelte el a belső felületeket, ma viszont már egyre többen igénylik ezt az életterük kialakításánál, mellyel lépést kell tartania a szakembereknek.

„A klasszikus kék egy visszafogottabb, nyugodtabb szín, amely mindig is igen népszerű volt, ezért olyan nagy kockázat nem rejlett a kiválasztásában”

– mutatott rá Havrics Imola – Van, aki szerint unalmas vagy unalmasan egyszerű, de én azt gondolom egy jó alap az enteriőrökben. Nem mindegy, miként nyúlunk egy színhez. Sokan a kéket – mivel klasszikus szín – szinte csak klasszikus térben tudják elképzelni, pedig vannak geometrikus mintázatú anyagok is, melyek megfelelő megvilágítással és kiegészítőkkel egy minimálotthonban is remekül mutatnak. Ha ezt az árnyalatot több vagy nagyobb felületen mélyebb színekkel kombináljuk, akkor megmarad a nyugtató hatása, viszont fehérrel társítva, kiegészítésként használva (például párna, fotel) ütőszínként frissítő benyomást érünk el vele. Nagyon látványos tud lenni, amikor világos bútorzat mögött jelenik meg akár több falon ez a tónus, de remekül lehet alkalmazni textileknél is: függönyként, dekorsálnak, vagy bármely olyan dísz­elemen, amit általában legutoljára vásárol meg az ember az otthona berendezésekor – mondta el a belsőépítész.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában