Hajdu Fanni világa

2020.03.20. 10:29

A képzelet világa válik valóra: egy debreceni cosplayerrel beszélgettünk

Kicsit azzá válhatnak, amik lenni szeretnének, ezzel önbizalmat és barátokat nyerve.

Fotó: Szalai Zoltán

– Egyre jobban a mindennapjaim része, bár a tanulás miatt olykor nem tudok rá időt szakítani – hiszen most az az elsődleges –, de olyankor is sokat gondolkodom a következő terven – mondta a Naplónak Hajdu Fanni, akivel a napjainkban igen népszerű Mondoconról és a cosplay világáról beszéltünk. De mielőtt belefeledkeznénk az animék izgalmas univerzumába, nézzük meg, mit is jelentenek ezek pontosan!

Egyfajta művészet

A Mondocon egy animés és geek rendezvény, amit évente négyszer rendeznek meg Budapesten amerikai mintára, megannyi programmal színesítve a japán rajzfilmek, képregények, cosplay, videójatékok, sci-fi és fantasy műfajok rajongóinak hétvégéjét. Arról pedig, hogy ez mennyire népszerű, beszéljenek a számok: tavaly decemberben 3500-an vettek részt rajta. Fanni 14 évesen látogatott el először a rendezvényre, azóta pedig nemigen hagy ki egyetlen alkalmat sem.

„Már elsőre lenyűgözött a hangulata és az, hogy mindenütt olyanok vettek körül, akiknek hasonló az érdeklődési körük. A Mondocon segít kiszakadni a hétköznapokból és átcsöppenni egy másik világba. A kedvenc karaktereimet élőben is láthatom, a legügyesebb jelmezkészítőket pedig versenyen is megcsodálhatom”

– mondta a találkozó varázsáról a fiatal lány, aki már gyerekkora óta táncol, és mindig is vonzották azok a dolgok, amelyekben kiélheti kreativitását. Ugyan orvosnak készül, de különleges hobbijával a jövőben sem szeretne felhagyni.

A jelmezek varázsa

Fotó: Gláser Gábor

– A cosplay szó a costume és a play angol szavakból származik: az adott karakter ruháját, külsejét magunkra öltve, a jellemét visszaadva jelenítjük meg a különböző játékok, animék, sorozatok vagy filmek szereplőit. Bármivé válhatunk, ez pedig rengeteg önbizalmat ad, és a modellkedést illető része is egyre jobban vonz – véli Fanni.

A jelenségre iparág épült, hiszen egy magyar lány, Rédei Anna, művésznevén Enji Night például konkrétan ebből él. Fanni cos­player neve Kitsudere, ezt használja már a kezdetek óta, ami a japán kitsune, azaz róka szóból származik. Kedvenc karaktere a League of Legends nevű játékból Ahri, aki természetesen egy róka. – A jellemét leginkább a csábító jelzővel illetném, ami egyébként egyáltalán nem jellemző rám, de amikor a bőrébe bújtam, hihetetlenül jól éreztem magam, lehet, épp azért, mert különbözik tőlem. Preferálom az aranyosabb stílusú szereplőket, de néha szeretek valami vagányabbat is viselni – mondta Fanni. A jelmez tehát sokrétű: lehet egyfajta menedék, de megmutathat a világnak egy új színt is belőlünk amellett, hogy kiszakíthat a jól megszokottból. Elkészítése pedig órákra képes lekötni.

Közösséget építenek

– Rengeteg barátot szereztem már ezen a összejövetelen az ország különböző pontjairól. Jó program a többiekkel a varrás, barkácsolás, miközben tanácsokat adunk egymásnak, és remekül szórakozunk. A közös utazás a rendezvényekre és az ott töltött két nap építi a csapatot. A cosplayezéssel sok dolgot megtanultam, amit máshol is hasznosíthatok. Ilyen például a kitartás vagy az, hogyan kell különböző helyzeteket megoldani. Volt, hogy con előtti este tört el az egyik hatalmas kellékem, de végül összeraktuk a többiekkel – fejtette ki. Hozzátette, ugyan ő még kezdőnek számít ezekben a berkekben, de úgy érzi, minden jelmezzel fejlődik, miközben jól is érzi magát.

„Ez a hobbi mindenkié kortól, nemtől, testalkattól függetlenül, és ebben talán ez az egyik legjobb dolog”

– mondta végül.

Laszkács Denise

Borítókép: mesébe illő színvilág jellemzi Academy Ahrit, Fanni kedvenc karakterét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában