A kozmetikus tippjei

2020.02.17. 13:46

Nagy tavaszi bőrmegújítás

A tavaszi fáradtság jelei arcbőrünkön is nyomot hagynak. A borús téli hónapok után itt az ideje a feltöltekezésnek, hogy a természettel párhuzamosan mi magunk is meg tudjunk újulni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az ébredés utáni, illetve lefekvés előtti rutin részeként néhány lépéssel gondoskodhatunk arról, hogy elűzzük a sápadtságot és a szem alatti sötét karikákat. Ehhez Tapsonyi-Doros Beáta debreceni mesterkozmetikus tanácsait hívtuk segítségül.

A tisztaság fél egészség

A szennyeződések és zsíros foltok eltávolítása az arcápolási rutin kiindulópontja. Az arctisztítás sorrendben a következő két kellék használatával történik: arctej, tonik. Az utóbbi nemcsak a maradék arctejet távolítja el, de frissít és nyugtat is, továbbá segít megőrizni a természetes pH-értéket. Kulcsfontosságú, hogy mindhárom esetben a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumot használjuk. A legtöbb márka honlapján gond nélkül tájékozódhatunk arról, mely termékek felelnek meg leginkább a bőrünk igényeinek. Sminkelt bőr esetén a tisztítást sminkeltávolító, vagy micellás víz használatával kezdjük!

Forrás: Tapsonyi-Doros Beáta

Lélegző bőr

Sokan nem alkalmazzák, vagy legalábbis ritkán, holott a bőrradírozás, azaz peeling központi szerepet játszik az arcbőr egészsége és külleme szempontjából. Az elhalt hámsejtek eltávolítása ugyanis elősegíti a bőrlégzést, egyenletessé teszi a bőr felszínét és javítja annak hibáit. Többféle módja létezik, ezek közül a legismertebb és egyben legegyszerűbb a mechanikai peeling, amely során valamiféle dörzsanyagot tartalmazó kozmetikumot masszírozunk a bőrbe, ezzel tulajdonképpen „lecsiszolva” a felszínét. Egy másik fajtája a kémiai hámlasztás, amely korántsem olyan ártatlan, ugyanakkor jóval magasabb hatásfokú, mint az előbb említett eljárás. Ez utóbbi során ugyanis gyenge és közepesen erős organikus savakat (gyümölcssavak, tejsav, glikolsav) kenünk a bőrre, amelyek alaposabb munkát végeznek. Létezik még az úgynevezett biológiai peeling, amely ugyancsak eltávolítja az elhalt hámsejteket, hatóanyagai azonban a pórusok közé is bejutnak, feloldva az ott lévő faggyút, ennek köszönhetően a hidratáló krémek összetevői alaposabban és gyorsabban el tudnak jutni a bőr mélyebb rétegeibe, így gátolják a túlzott elszarusodást és késleltetik az öregedést. Mivel savak alkalmazásán alapulnak, a kémiai és biológiai hámlasztás fokozott körültekintést igényel. Mielőtt belevágunk, mindenképp kérjük ki bőrgyógyász, vagy kozmetikus véleményét!

Ellenségeink, az UV-sugarak

Arcápolás esetén a hidratálás műveletével kerül fel az i-re a pont. Ám kora tavasszal a bőrtápláláson túl már a fényvédelemre is gondolnunk kell. Az első erősebb napsugarak megjelenésétől kezdve érdemes olyan krémet alkalmazni, amelynek segítségével megelőzhetjük az UV-sugarak által okozott bőrkárosodást. A pigmentfoltos, szeplősödésre hajlamos bőr ilyen szempontból még nagyobb figyelmet igényel. Vásárolhatunk kizárólag fényvédelemre, bőrtónus-kiegyenlítésre használatos kozmetikumot, ám manapság már számos olyan hidratáló krém létezik, amely egyúttal fényvédő komponenst is tartalmaz. Éjszakára ugyanakkor ajánlatos zsírosabb, táplálóbb hidratálót választani.

Ne csak szájon át!

Természetesen az arcbőrnek is szüksége van vitaminokra, amelyekhez legegyszerűbben tápláló arcmaszkok és pakolások segítségével juthat hozzá. Sokat számít, ha a megfelelő étrend betartásán és különböző táplálékkiegészítők fogyasztásán túl külső alkalmazásban is megpróbáljuk pótolni őket. Egy relaxáló arcmasszázs szintén jelentős támogatást nyújthat a szép arcbőrért folytatott küzdelmeinknek.

Tari Nóra

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában