visszér, szakértői szemmel

2020.02.08. 18:26

Egy szúnyogcsípéstől is begyulladhat

A visszértágulat nem csak esztétikai problémákat okoz.

Fotó: Shutterstock

A visszértágulatok nem csak idős korban jelennek meg, a fiatal nőknél is gyakoriak, főként szülés után vehetőek észre az első kitüremkedő erek a lábon.

Többségük nő

– Vannak nagyon pici visszér­tágulatok, ezek az úgynevezett pókláb vénák, melyek többnyire esztétikai panaszt okoznak. A visszérbetegek döntő többsége nő, hiszen a nők bőr alatti kötőszövete lazább. Ha azt látjuk, hogy kisujjnyi tág, kanyargós vénák vannak a végtagon, javasoljuk a kezelést. Kisebb visszértágulatok esetén létezik injekciós kezelés, ilyenkor egy finom, vékony tűvel beleszúrunk a vénába, folyadékot vagy habot fecskendezünk bele, mely összesüti a véna falait, ezáltal megszűnik benne a keringés, a tágulat – ismertette dr. Tóth Csaba Zsigmond, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika Érsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa. Kitért a kialakulás okaira is: – Fő rizikófaktor egyrészt az öröklött hajlam, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az álló foglalkozás, illetve nők esetében a terhesség során nagyobb nyomás nehezedik a kismedencére, valamit az ott lévő vénákra. Ezért van az, hogy terhesség alatt a meglévő visszerek tágabbak, nagyobbak lesznek, illetve akkor alakulhatnak ki az első visszerek – tudatta az érsebész szakorvos.

Csodaszer nincsen

A kisebb visszértágulatok megjelenése esetén sportos életmód, esetleg a kezdetek óta egy kompressziós harisnya viselése ajánlott. Elérhetők a vénák keringését segítő készítmények, melyek védik a vénák falát. A visszértágulatok az időben haladnak előre, nőnek. Egy meglévő visszér­tágulatnál a visszér gyulladása alakulhat ki, amit akár egy szúnyogcsípés is kiválthat.

„Azt szoktam mondani a betegeknek, hogy csodaszer nincsen. Nincs az a tabletta, amit beveszünk, és elmúlnak a visszértágulatok. Ha nagyobb méretűre megnőnek akár hosszában, akár széltében a visszerek, akkor fennáll az a veszély, hogy egy kisebb sérülésre, traumára vérezhetnek a külvilág felé. Nagy melegben, illetve kisebb traumákra begyulladhatnak, ezt nevezzük felületes visszér­gyulladásnak, ezt azonban meg kell különböztetni a mélyvénás trombózistól”

– hangsúlyozta az érsebész.

Hűtés

A begyulladt visszértágulatot az esetek többségében konzervatívan kell kezelni.

– Gyulladás esetén hűteni kell a végtagot, krémet, tablettát alkalmazni, egy eset van, amikor sürgős műtétet igényel a felületes visszérgyulladás: ha a folyamat a combon egészen magasra terjed. Ugyanis ez a felületes fő visszér a lágyék hajlatban ömlik a mélyvénába. Ha a fő felületes visszérben a vérrög netalán beterjed a lágyékhajlati mélyvénába, akkor van szükség egy akut műtétre a mélyvénás trombózis megelőzése végett – mondta el Tóth Csaba.

Műtétek és lábfekélyek

Forrás: dr. Tóth Csaba Zsigmond

Nehézlábérzés megjelenése, illetve egyéb olyan panaszok esetén érdemes megoperálni a visszértágulatot.

– A műtétnek két fajta típusa van, az egyik az úgynevezett hagyományos visszérműtét, amikor a tág, nem jól működő visszereket nyílt műtéttel eltávolítjuk. Fontos kihangsúlyozni, hogy emellett az adott lábon számos más felületes véna van, ami elszállítja a vért, tehát ettől nem romlik a keringés, sőt javul, hiszen azokat a beteg szakaszokat távolítjuk el, amelyekben pang a vér. A másik műtéttípus Magyarországon főként magánpraxisban érhető el: a vénába vezetünk egy katétert, ami összesüti a vénák falát – tudtuk meg a főorvostól. Hozzátette: – Sok betegnek vannak különböző sebek, fekélyek a lábán, ezeknek a döntő többsége visszér eredetű lábszárfekélyek. Ez egy olyan része az érsebészetnek, ahol mindenféleképpen javasoljuk a beavatkozást. Az összes alsó végtagon előforduló sebek, lábszárfekélyek 70 százaléka a visszerek miatt van. Ezeket a műtéteket ambulánsan vagy akár egynapos sebészet keretein belül operálni lehet – tudatta az érsebész.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózis teljesen más terápiát igényel, mint egy visszérgyulladás.

– Ha egy páciens azt veszi észre, hogy a lábszára hirtelen nagyobb körfogatúvá válik, feszül, és ha a lábfejét maga felé húzza, az rendkívüli lábszárfájdalmat vált ki – ez lehet a tünete a mélyvénás trombózisnak, mely miatt általában tartós véralvadásgátló kezelést alkalmazunk. Ezt sok tényező kiválthatja: akár genetikai véralvadási probléma, esetleg valaki műtéten esik át, netalán gipszrögzítést kap, vagy tartós ágynyugalomra van szüksége. Nyilván az orvosszakma ismeri már régóta, hogy ilyen esetekben megelőzés céljából véralvadásgátló injekciókat kell adni a betegnek – ismertette Tóth Csaba.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában