nyitottság a változásra

2020.02.07. 17:33

A pszichoszomatikus betegségek gyógyításában is segíthet a hipnózis

A módszer a figyelem, az emlékezet és a tudat működésének megértésében segít.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

A hipnózis egy hatékony terápiás eljárás, mely alkalmas arra, hogy gyorsan és célirányosan lelki és pszichoszomatikus változásokat hozzunk létre – kezdte dr. Szabó Csaba pszichológus, akit a Napló erről a sokak számára talán kevésbé ismert módszerről kérdezett.

A szakember elmondta, a hipnózis egyáltalán nem új keletű dolog, hiszen minden kultúrában voltak hasonló eljárások, technikák, melyeknél a módosult tudat­állapotot, illetve képzeleti képeket és/vagy az álmokat, szavakat, szuggesztiókat használtak fel arra, hogy változásokat hozzanak létre. Mindezt azért tették, hogy az emberek gyógyuljanak, jobban megértsék önmaguk és a mindenség viszonyát. Maga a hipnóziskifejezés a 18. század elején született és terjedt el – tévesen.

Történelmi kitekintés

– Az 1700-as évek elején a már említett módszerek egy változatát arra kezdték el használni az orvosok nagyon innovatív módon, hogy a műtéteket fájdalommentessé tegyék, ugyanis a sebészek addig úgy operáltak, hogy kémiai fájdalomcsillapítókat nem ismertek. Ebben a kontextusban kezdték használni ezt az eljárást, aminek a hipnózis nevet adták, s mellyel a beteg számára fájdalommentességet értek el. Azt kérték a páciensektől, hogy a figyelmüket irányítsák egy csillogó sebészeti eszközre, amit nehéz figyelni, hiszen az emberi szem elfárad és előbb utóbb becsukódik. Ebben az állapotban létre tudták hozni a fájdalommentességet – fogalmazott a szakember. Igen ám, de mivel a páciensek csukott szemmel és mozdulatlanul ültek, azt hitték, hogy valamiféle alvásszerűségről van szó. Ekkor jött létre a hipnóziskifejezés, Hüpnoszra, a görög alvás istenére utalva.

– Az orvosok hamar rájöttek, hogy ennek az állapotnak nincs köze az alváshoz, hiszen a betegek tudatában vannak mindennek, emlékeznek mindenre, és ha úgy akarják, kinyitják a szemüket és kilépnek a helyzetből. Ma már tudjuk, hogy az agyi elektromos tevékenység ebben az állapotban az éber működésnek megfelelő mintázatot mutatja. Az orvosok néhány év után rájöttek, hogy a lényeg nem az alváshoz való hasonlóságban, hanem a figyelem beszűkülésében és az ellazulásban van. Ki is találták erre a monoideizmus szót, de addigra már a hipnóziskifejezés terjedt el – fejtette ki dr. Szabó Csaba.

Erős szuggesztiók

Napjainkban a hipnózis egy olyan kutatási terület, mely segít abban, hogy megértsük a figyelem, az emlékezet és a tudat működését.

– A hipnózisban az élmények jellegzetesen megváltoznak, máshogy észleljük az időt, a testhatárainkat, változik a képzelet, csökken az éntudat. Két fontos változás van, melyet a hipnózis létrehoz. Egyrészt nő a szuggesztiók iránti fogékonyság, az ember nyitottabb a változásra, így könnyebb figyelni, érzelmi, hangulati vagy akár pszichoszomatikus változásokat is elérni. Másrészt, számos olyan tünet van, melyeknek az oka nem tudatos, és néha a változáshoz vezető úton csak úgy tudunk előrejutni, hogy megértjük a tudat alatt zajló folyamatokat – mondta Szabó Csaba.

– A hipnózist egy strukturált lépésekből álló folyamat során érjük el. Például megkérjük az illetőt, hogy irányítsa a figyelmét a légzésére, figyelje az izmai ellazulását és a képzeleti képeit. Ha ezt teszi, minden valószínűség szerint, 5-10 perc alatt eljuthat ebbe a beszűkült tudatállapotba – ismertette. Dr. Szabó Csaba kiemelte, mindennek középpontjában a beteg aktív figyelme áll, az akarata ellenére nem jön létre semmi. Néhány kezelést követően pedig az is elérhető, hogy a betegek elsajátítsák ezt a technikát, és később önmagukon tudjanak segíteni.

Vass Kata

Allergiára, ekcémára is

Azt is megtudtuk, hogy a hipnózis arra is alkalmas, hogy pszichoszomatikus változások következzenek be. Segíthet például az allergiás tünetek csökkentésében, az ekcémás bőrelváltozások eltüntetésében, az emésztőrendszeri problémák megszüntetésében vagy az égési sebek gyógyulásában is. Maga, a működés mechanizmusa nem ismert, de az biztos, hogy a specifikus szuggesztiók iránti fogékonyság nő. Már a 2000-es évek elején több klinikai kísérlet igazolta, hogy a hipnózis hatására rövid időn belül az immunsejtek aktivitása 150 százalékkal megnőhet: így kevesebb a fájdalom és a gyógyszer, valamint rövidebb a kórházban töltött idő is. Szabó Csaba arra is kitért, hogy a múltban „szerzett” szorongásaink is oldhatók hipnózissal, továbbá jó módszernek bizonyul a fogyásban, az önbizalom növelésében, a stresszel való megküzdésben és a dohányzásról való leszokásban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában