Szenvedélybetegség

2020.02.22. 11:30

A kontrollálatlan gyógyszerszedés könnyen függőséghez vezet

Gyógyszerfüggőségről akkor beszélhetünk, ha az illető mindennapi létéhez szüksége van a gyógyhatású szerekre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sokaknál egy kisebbfajta patika lapul a táskában, otthon pedig tablettákkal tömött dobozoktól roskadozó polc várja őket. Rengeteg betegség kordában tartható gyógyszerekkel, s egyre többeknek van szüksége a megfelelő pirulákra egy bizonyos életminőséghez. Egy iparág épült fel a gyógyszerek gyártására, melyek elsődleges szerepe az emberek valódi gyógyítása, azonban itt is áteshetünk a ló túloldalára. Mértékletesség hiányában könnyen alakulhat ki gyógyszerfüggőség, mely akár végzetes is lehet.

– Bármely dologtól válik is függővé valaki, annak feltétlenül kapcsolata van az agyi jutalmazórendszerrel: legyen az viselkedési függőség például játékgépek iránt, „lelki” függőség a kokain miatt, vagy akár alkohol, benzodiazepinek által kiváltott fizikai függőség.

„A leszokásnál mindig felvetődik a kérdés: mivel jutalmazzam magam a továbbiakban?”

– Káros használatnak nevezzük azt a formát, mikor fizikai függőség még nem alakul ki, ám már kellemetlen visszajelzések történnek a használó felé – beszélt általánosságban a függőségekről Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Tanszékének tanársegéde.

Testi tünetekkel is járhat

A függőség kialakulása során egyre nagyobb dózisokra lehet szükség a kívánt hatás eléréséhez, mivel a szerrel kapcsolatosan tolerancia alakul ki az egyénben.

– Fizikai függőség esetén mindezekhez társul, hogy a szer hiányában testi tünetek jelennek meg, például remegés, verejtékezés, szapora szívverés, esetleg epilepsziás rosszullét, delírium, melyek súlyos esetben végzetesek is lehetnek. Míg illegális szerek és alkohol esetén az emberek tudják, hogy nem helyes, amit tesznek, addig gyógyszerfüggőség esetén a betegek hamarabb találnak felmentést önmaguk számára, hiszen amit szednek, az gyógyszer. Bizonyos fajta gyógyszerek okozhatnak függőséget, ezek általában altatók, nyugtatók, fájdalomcsillapítók, elsősorban a benzodiazepin típusú molekulák, morfinszármazékok – tudatta a tanársegéd.

Andrássy Gábor / Fotó: Molnár Péter

Amennyiben az ember orvosi felügyelet mellett szedi ezeket a szereket, a függőség elkerülhető, hisz az orvos akkor állítja be ezeket, ha valóban szükség van rá, elkerülhetetlen, illetve időben megkezdi a szer leépítését, elhagyását.

– Más a helyzet, ha valaki ezeket a szereket a szomszédtól, a piacon, az interneten szerzi be. A kontrollálatlan szedés könnyen vezet függőséghez, hiszen a szedő sokszor nem veszi figyelembe, hogy bizony most már naponta sokszor szükséges ez a bevétel, egyre nagyobb dózisokban. Kialakult függőségről akkor beszélhetünk, ha az illető mindennapi elfogadható létéhez szüksége van ezen szerekre, akkor is ha ez egyértelműen kárára válik – mondta el Andrássy Gábor. Hozzátette: vannak olyan típusú emberek, akik problémáik megoldásához általában külső segítséget igényelnek, egy külső ágens bevitelétől várják problémáik megoldását, közérzetük javulását.

A könnyebb út

Bár minden függés pszichés eredetű, vannak esetek, amikor emellé még fizikai függés is társul.

„Egyszerűbb bevenni egy nyugtatót, alkoholt inni, mint megtanulni megnyugtatni magunkat.”

– Függőséget leggyakrabban a nyugtatók, altatók, fájdalomcsillapítók okoznak, de függővé lehet válni például az orrcsepptől is, nyilván ennek negatív hatása van a szociális életre, illetve megvonása más természetű és súlyosságú problémákat okoz. A gyógyszerfüggés olykor nehezen ismerhető fel, az illető „gyógyszert” szed, hisz „beteg”. Amikor azonban észrevesszük, hogy ezen szerek szedése az illető mindennapi életének rovására megy, például inaktívvá válik, tudatzavar, testi panaszok, teljesítményromlás, alvászavar, hangulatingadozás jelenik meg, mindenképp gondoljunk ilyenre. Komoly gyanút kelt, ha valakinek rendszeresen „idő előtt” elfogy a gyógyszere. Nem célszerű rokonaink, szomszédaink által adott gyógyszer használata sem – tudatta a tanársegéd.

Egészségügyi tény

Andrássy Gábor kiemelte: – Függőséget sok minden okozhat, romboló hatása különböző lehet. Gyakran hisszük, hogy ami legális, az biztonságos, nem olyan nagy baj, hisz „nem vagyok drogos”. Ilyenkor azt felejtjük el, hogy a legalitás egy jogi kategória, a függőség pedig egy egészségügyi tény. A gyógyszereket érdemes előírás szerint használni, hisz ha nem így teszünk, számos egészségügyi kockázatnak, nem utolsósorban a függőség veszélyének tesszük ki magunkat. Ha úgy érezzük, vagy azt a visszajelzést kapjuk, hogy bizonyos függőségeink rosszat tesznek nekünk, célszerű pszichiáterhez fordulni.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában