közkedvelt úti cél

2019.12.22. 11:34

Szlalomozás a havas dűnék között

Chopok: sífutás, snowboardozás, családi programok és rengeteg élmény vár ránk.

Fotó: Kedves Tamás

A téli sportok szerelmesei nem panaszkodhatnak, hiszen megyénkből néhány óra alatt számtalan síparadicsomot megközelíthetünk. A közkedvelt úti célok közé tartozik Szlovákia, Ausztria, Románia és persze a belföldi tájak, többek között a Mátra.

Kedves Tamás gyermekkora óta síel, talán már el sem tudná képzelni az életét sílécek nélkül. Számára az egyik legnagyobb kikapcsolódás – természetesen a kislányával töltött percek mellett –, amikor szélsebesen meghódíthat egy-egy havas térséget.

Régen kissrácként, ma pedig már édesapaként családjával járja a világot, és hódol kedvenc sportjának.

Fotó: Kedves Tamás

Szabadidős tevékenység

– Minden évben elutazunk Szlovákiába, ha tehetjük, akkor többször is, hiszen a legjobb sípályák találhatók a térségben, Debrecenből pedig könnyen megközelíthető úti cél. Néhány óra alatt eljuthatunk Jasnába, Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező síközpontjába, és ha minden jól megy, hamarosan végig autópályán utazhatunk. Imádjuk a települést, rengeteg pályával, valamint számtalan felvonóval rendelkezik, kisgyermekes családok számára is kitűnő választás lehet – osztotta meg tapasztalatait.

Tamás tízéves volt, amikor először csúszott, azóta imádja a hideget és a havasokat. Ma már boldog édes­apa, akinek a kislánya, Kedves Árven is apukája nyomdokaiba lépett, ő körülbelül kétéves lehetett, amikor először sípályát láthatott.

Minden korosztálynak

Fotó: Kedves Tamás

A család folyamatosan keresi a legjobb helyeket a téli sportoknak, eddig ár-érték arány, illetve élmény szempontjából Szlovákia bizonyult az egyik legideálisabb választásnak.

– A hóviszonyok nagyon jók, nem kell attól tartani, hogy unatkozni fogunk, hiszen számos programkínálat van azok számára is, akik éppen nem a hódűnéken szeretnének szlalomozni. Hasznos időtöltésre mindig van lehetőség, a gyermekek, a fiatalok, illetve az idősebb korosztály is megtalálja a maga számára ideális szabadidős tevékenységet. Az elmúlt években folyamatosak voltak az átalakítások, egyre színvonalasabbak a pályák, a felvonók, illetve a napközben tartott rendezvények is – mondta.

– Nagyon sok minden szól Szlovákia mellett, nemcsak könnyen megközelíthető, de számtalan szállást is kínál: a legegyszerűbbtől a legexkluzívabbig. Az árak hasonló szinten vannak, mint Ausztriában, nagyon sok magyarral találkozhatunk, ami csak bizonyítja, hogy kitűnő úti célt választottunk. Egy valamit hiányolok, a magyar síoktatókat, akik a gyermekeknek bemutathatnák, illetve megtaníthatnák a téli sportok alapjait – hangsúlyozta.

Elragadó táj

A Chopokban található pályarendszert folyamatosan karbantartják; majdnem 50 kilométeres, és több száz hóágyú látja el mesterséges hóval. Éppen ezért Tamás mindenkinek ajánlja, legalább egyszer próbálja ki a terepet és természetesen a síelést is, mert megannyi élménnyel gazdagodnak azok, akik belekóstolnak a téli sportokba.

– Sportolni mindig jó, azonban télen valami megmagyarázhatatlan pluszt is tud adni. A környezet és a látvány magával ragadó, amikor a felhők felé érünk, és még a nap is ránk ragyog, az fantasztikus érzés, szinte leírhatatlan – fűzte hozzá.

– Nem kell félni a síeléstől, néhány nap alatt el lehet sajátítani az alapokat, és ha van kellő önbizalmunk, akkor a kisebb lejtőket fel is fedezhetjük. Nem muszáj hetekre, sőt napokra sem elutazni, Szlovákiában az a jó, hogy akár egynapos kirándulásra is elmehetünk. Egy nap is lehet nagyon tartalmas és eseménydús, egyszerűen jól meg kell szervezni – mondta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában