böszörményi hüllőkaland

2019.12.15. 15:30

Csak fény és meleg legyen: ilyen az élet egy szakállas agámával

Szakállas agáma: sivatagi élőlény, imádja a forróságot és a napfényt.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Rohanó világunkban nem mindenkinek jut arra ideje, hogy egy nagyigényű házi kedvenccel ajándékozza meg a családot. Molnár Lajos nagyon szereti az állatokat, közülük is a hüllők állnak legközelebb a szívéhez, éppen ezért esett a választása bő négy éve egy szakállas agámára, akit a család Arnold névre keresztelt. A Hajdúböszörményben élő családapa álmai között szerepeltek a kígyók, pókok, mindenféle csúszómászók, azonban a felesége megerősítésére, Arnival bővült a család.

Fotó: Molnár Lajos magánarchívuma

– Már gyermekként is nagyon közel álltak hozzám a hüllők, nem volt olyan nap, hogy legalább egy békát ne akartam volna közelebbről megvizsgálni. Már akkor tudtam, felnőttként biztosan lesz legalább egy egyedem, és mindenféleképpen olyan jószág, melyet akváriumban kell tartani – kezdte Molnár Lajos.

Fűtőlámpák, gondosan

Egy szakállas agáma gondozása nem éppen bonyolult feladat, sivatagi állatról van szó, ami imádja a meleget, és akár egy hónapig is kibírja élelem nélkül. Fogságban körülbelül 7-8 évig élnek, a szabadban 1-2 évvel talán tovább. Imádja a meleget, mindene a napfény, amit a gazdájának kötelessége az állat számára biztosítani. – Fontos, hogy jól szellőző legyen az agáma terráriuma, valamint elengedhetetlen a fűtőlámpák gondos elhelyezése. A fény számukra a legfontosabb, onnan szerzik a vitamint, így egy teljes spektrumú UV-sugárzást kell biztosítani, meg kell teremteni a sivatagi körülményeket. Ez így elsőre bonyolultnak tűnhet, azonban ha az elején mindent beszerzünk, utána „semmi” gondunk nem lesz az állattal.

„Nyugodt természetű, nincsenek különösebb igényei, imád enni, főleg az első hónapokban, években, viszont ahogyan idősödik, úgy lesz számára másodlagos fontosságú az élelem”

– hangsúlyozta.

Tücsök, csótány

– Az állat kedvenc időtöltése a lustálkodás, nem kell meglepődni ha egész álló nap mozdulatlanul fekszik, és napozik, ők így tudnak pihenni, feltöltődni. Amikor hozzánk került, nagyon sokat evett Arni: csótányt, tücsköt, zöldségeket, gyümölcsöket. Azonban azt tudni kell róluk, hogy az idő elteltével az étvágyuk is alábbhagy, és elhagyják a fehérjeféléket, idősebb korukra teljesen vegetáriánussá válhatnak. Nem a legokosabb jószág, nem ismeri meg a gazdáját, azonban úgy gondolom, rendelkeznek saját személyiséggel. Arnoldtól nem szokatlan viselkedés, ha megsértődik, órákig tud sértődött „arcot vágni”, eltolja az ételt, és hátat fordít – tette hozzá.

Molnár Lajos mindenkinek ajánlja a szakállas agámák otthon tartását, akik egy kicsit is kedvelik a hüllőket. Akár gyermekek mellé is tökéletesek lehetnek, persze ügyelni kell arra, ne legyenek sokat a kézben, nem szabad őket „gyömöszölni”, az egészségüknek nem tesz jót. Veszélytelen állat, nem kell attól tartani, hogy rátámad a gyerekekre, nyugodt természetük pedig még jó hatással is lehet az eleven gyerkőcökre.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában