háziállatok

2019.12.22. 10:30

„Apa-lánya” kapcsolatot ápol az eb és gazdája

Cane corso: ritka négylábú, nem könnyű a nevelése, mégis minden perc ajándék mellette.

Fotó: Fekete Zsolt

Egyre inkább rajongunk a nem mindennapi állatokért, legyen az csúszómászó, rágcsáló, négylábú, a lényeg, hogy egyedi és imádni való legyen. Tóth Tímeának és férjének, Fekete Zsoltnak egy régi álmuk vált valóra, amikor tavaly magukhoz vehették Bellát, a cane corso fajtájú, Dél-Olaszországból származó négylábút. – Mondanom sem kell, szerelem volt első látásra, Zsolt akarta mindenáron a kutyust, de az én szívembe is hamar belopta magát. Lassan másfél éve teszi szebbé a napjainkat, a másik két kutyussal, akik igaz kistestű yorkshire kutyusok, mégis nagyon jól kijönnek Bellával – kezdte lapunk tájékoztatását.

Fotó: Fekete Zsolt

Tanulékony négylábú

A négylábút mindenki megnézni, ami nem meglepő, hiszen robusztus külsejük vonzza a tekinteteket. Zsolt is az erős, izmos külsőbe szeretett bele, de még annál is inkább a két kék szempárba, amelyek titokzatosságot, de mégis érző szívet sugallnak. Több árnyalattal lehet találkozni a fajta tekintetében, vöröses, feketés, barnás, illetve szürkés színekben pompáznak az ebek, akikben közös, hogy nagyon sűrű a bundájuk. Nagyon tanulékony állatok, ha jól vannak nevelve, akkor szinte kezesbárányok, de persze ez nem egyről a kettőre megy. – Bellát kutyaiskolába járatjuk, és nem azért, mert neveletlen lenne, egyszerűen azt szerettük volna, már a kezdetektől fogva, hogy intelligens, rendkívül jól nevelt négylábú legyen. Nem elég, ha egy kutyus figyel a gazdájára, kell lenni egy szoros köteléknek, a legfontosabb, hogy bízzanak egymásban – mondta.

Nincs közös gyermekünk a férjemmel, és bármennyire is furcsa, Bella olyan, mintha a kislányunk lenne. Zsolt teljesen úgy viszonyul hozzá, mint egy gyermekhez, közös tulajdonságaik is vannak, a számtalan közös programokról nem is beszélve. Amikor késő este hazaér a párom, legyen az akár este tíz óra, akkor sem fáradt ahhoz, hogy Bellát elvigye sétálni, ami szintén azt mutatja, nagyon szoros barátság van kettejük között – hangsúlyozta.

Fotó: Fekete Zsolt

Önfejű, de szerethető

A kutyus fajtájáról tudni kell, nagyon erős az őrző-védő hajlama, így inkább olyan gazdik mellé ajánlott, akiknek van idejük a négylábú taníttatására. A kölyökkutyák számára elengedhetetlen a megfelelő szocializáció, amelyet minél előbb érdemes elkezdeni. – Mindenképp olyanoknak ajánlom, akiknek van kertjük, egy lakás a cano corso számára börtön lenne, és nem csak azért, mert nagy a mozgásigényük. Önfejű négylábú, aki egyébként nagyon tud szeretni, mégis szüksége van némi saját területre, ahol nyugton lehet, néha egyedül saját gondolataival – mondta.

– Nagyon örülök, hogy Bella így be tudott illeszkedni közénk, és persze annak a legjobban, hogy Zsolttal egymásra találtak. Szeretnénk, ha a jövőben majd Bella is megtapasztalná, milyen gondoskodó anyának lenni, de még kicsi a feladathoz, addig mi gondoskodunk róla – fűzte hozzá végezetül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában