fókuszban a kamaszok

2019.12.01. 12:02

A felvilágosítás nem lehet tabu!

A fiúkat és lányokat más-más témák érdeklik a felvilágosító órákon.

Szülőként egyik fontos feladatunk a gyerekek szexuális felvilágosítása, ám sok esetben ez a téma tabunak számít a családokban. A gyerekek viszont kíváncsiak, szeretnének többet tudni, így ha nem a felnőttektől, az internetről és egymástól szerzik be az információkat, melyek sok esetben falsak.

Kungler-Hajzer Gabriella szülésznő és férje Kungler István Ákos, tűzoltó, mentős ezt megelőzvén karitatív módon tart felvilágosító órákat általános iskola felső tagozatos diákoknak. – Érdeklődő, nyitott, őszinte kamaszlányaink vannak, így a téma nálunk folyamatosan aktuális. Már egészen kicsi koruktól, életkoruknak megfelelően foglalkoztunk az emberi test részeivel, felépítésével, működésével, sokat rajzoltunk és a meséken keresztül próbáltuk beilleszteni a beszélgetéseinkbe, játékainkba az őket érdeklő kérdéseket. Pár évvel ezelőtt Anna lányunk osztályában, az akkor 11-12 éves gyerekeknek tartottam első alkalommal foglalkozást. Körbeültünk, beszélgettünk az osztályteremben. Meséltem nekik és rajzoltunk a szerelemről, higiéniáról, biztonságról. Ez egy meghatározó élmény volt az életemben. Kérdéseikből, válaszaikból, vagy éppen a hallgatásukból rájöttem arra, hogy mennyi minden érdekli ezt a korosztályt, mennyi mindenről lenne még jó beszélgetni. Akkor eldöntöttem, hogy szeretnék még ilyen alkalmakon részt venni és segíteni őket, szülőként és szakemberként egyaránt – mesélt a kezdetekről Gabi, aki szerint fontos, hogy közelebb kerüljünk a kamasz korosztály gondolataihoz és tudjuk segíteni a fejlődésüket.

Nem a szex a fő téma

A szülésznőhöz idén júniusban csatlakozott a férje, hogy egy debreceni általános iskola 8. osztályában immár nemek szerint ketté bontva, beszélgessenek a gyerekekkel. Gabriella szakmájából adódóan pontosan tudja, hogy mi érdekli a lányokat, akik meg is nyílnak neki és, ha nincsenek ott a fiúk, akkor kényesebb, személyesebb problémákat is meg tudnak beszélni.

Kungler István szerint a fiúkkal is akkor lehet hatékonyan foglalkozni, ha nincs lány a teremben, ide értve a tanárt is. Teljesen más problémáik, más kérdéseik vannak, mint a lányoknak. – Mikor az óratervet elkészítjük, természetesen figyelembe kell venni, hogy hány évesek a gyerekek és nem ugyan arról beszélgetünk az ötödikesekkel, mint a nyolcadikosokkal, a középiskolásokról nem is beszélve, hiszen soknak közülük már meg volt az első együttléte. Nem kifejezetten a szexuális együttlét a fő téma ezeken a foglalkozásokon. Korosztálynak megfelelően beszélünk az anatómiáról, a higiéniáról, a fertőző betegségekről, védekezésről, abortuszról, szülésről, párkapcsolatokról, ismerkedésről, a szórakozóhelyek veszélyeiről, arról hogy mi normális és mi nem az ágyban, és természetesen még sok olyan téma felmerül, ami az adott korosztályt érintheti, illetve foglalkoztatja – mondta Kungler István.

Felesége hozzátette: ebben az életkorban a hormonális változások, a testi, lelki káosz kérdéseket vet fel a fiatalokban, érdeklődőbbek lesznek a téma iránt. Személyiségüktől függően tájékozódási lehetőségeket keresnek, kutatnak. – A tömegkommunikáció mindenkit megtalál, de sajnos szűretlenül. Amit tenni tudunk az az, hogy felhívjuk a

figyelmüket az információk helyes szelektálásának jelentőségére – hangsúlyozta a szülésznő.

Más-más megközelítés

Gabi a lányoknál négy szín szerint osztja fel a témákat. A kék blokk a víznek a színe, ebben a témakörben beszélnek a testi higiéniáról, az intim térről, menstruációról, a testképről, illetve életmódi tanácsokat ad. A piros blokk a szerelem színe, a szerelemről, az első együttlétről, a fogamzásgátlásról, a biztonságról. A zöld blokk a méregnek a színe, itt kap helyet hangsúlyozottan a drogprevenció, beszélgetnek az alkoholizmus, a dohányzás elleni küzdelem jelentőségéről. A szakember továbbá felhívja a figyelmüket az éjszakai élet veszélyeire, a szexuális abúzusokra, a testi-lelki bántalmazásra és a segítségkérés lehetőségeire. Végezetül a sárga blokk a napnak, az életnek a színe. Ebben a blokkban arról beszélgetnek, hogy ha tudatosan, okosan élik az életüket, akkor az előzőleg megbeszélt veszélyek ellenére az élet, a párkapcsolat, egy csodálatos dolog tele örömökkel.

István az interaktív foglalkozás keretében először az anatómiáról, a nemi jellegek kialakulásáról, a higiéniáról, az alsóruházat jellegéről (miért fontos a hűtés?) beszélget a fiúkkal. Felhívja a figyelmet az önvizsgálat (anatómiai eltérések, betegségek) fontosságára, illetve megbeszélik, kihez fordulhatnak a problémájukkal. Szóba kerülnek a szexuális úton terjedő betegségek, de terítékre kerül a droghasználat, a lányokkal való ismerkedés színterei, vagy épp az elutasítás. Beszélnek arról, hogy hasznos-e az önkielégítés (meg kell, ismerje a testét), tisztázzák, hogy mikor érett egy kapcsolat a szexre. Szó esik arról, hogy mitől lesz jó az együttlét, illetve hogy, ami a hálószobában történik, az nem tartozik a haverokra. Beszélnek a kudarcokról és ezek kezeléséről, a fogamzásgátlásról (kinek a feladata) és arról, ha mégis baj van mit tehetnek.

S mi a legfontosabb üzenete ezeknek az előadásoknak? – A férjemmel egyetértve mindketten arra kérjük a fiatalokat, hogy legyenek továbbra is érdeklődő, kritikus és igényes internetfelhasználók. Olvassanak a témában, kérdezzenek, kérjenek segítséget, információt. Merjenek kérdezni, első sorban a családtól, a pedagógusoktól és a szakemberektől – mutatott rá Kungler-Hajzer Gabriella. Férje 3 lány édesapjaként szeretné, ha gyermekei olyan fiatalemberekkel kerülnének majd közelebbi kapcsolatba, akik képesek tiszteletet érezni egy nő iránt és tudnak felelősség teljesen viselkedni az élet bármely színterén.

PTZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában