karosszékben ülve nem lehet…

2019.11.01. 15:30

Nem létezik biztos fogyást ígérő csodaszer

Az orvosilag elvárt, ideálisnak mondható fogyás heti fél és másfél kilogramm leadása.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Az ideális fogyasztószertől azt várják az emberek, hogy csökkentse az étvágyat, és egyúttal fokozza az energialeadást, és mindez – lehetőség szerint – jelentős mellékhatások nélkül valósuljon meg. Ha létezne ilyen hatóanyag, akkor akár karosszékben ülve is lefogyhatnánk, de sajnos ilyen gyógyszer nincs jelenleg a forgalomban – tájékoztatta a Naplót dr. Vecsernyés Miklós, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, egyetemi docens. Hozzátette: az orvosilag elvárt, ideálisnak mondható fogyástól azt várjuk, hogy hetente, a kiinduló súlyunktól függően, a testsúlyunkból 0,5–1,5 kilogrammot adjunk le.

– A gyógyszerhatóságok hivatalos álláspontja a következő: az amerikai gyógyszerpiacot ellenőrző Food and Drug Administration (FDA) által felállított kritérium szerint egy tudományos megalapozottsággal igazolt fogyasztószer egy év alatt legalább 5 százalékos súlycsökkenést hoz létre. Az európai hatóság, a European Medicines Agency (EMEA) állásfoglása alapján legalább 10 százalék testsúlycsökkenésnek kell bekövetkeznie egy év leforgása alatt. Mindezt klinikai vizsgálatokkal kell igazolni – ismertette dr. Vecsernyés Miklós.

Dr. Vecsernyés Miklós / Fotó: Molnár Péter

Sokan nem tolerálják

Elmondta, hazánkban jelenleg egy gyógyszer van hivatalosan forgalomban, mely egy orlistat nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez a szer a zsír felszívódását gátolja, – ezáltal az elfogyasztott zsírok 30 százaléka emésztetlenül, a széklettel távozik – ám az étvágyra nem gyakorol hatást. – Komoly gyomor-bélrendszeri mellékhatások miatt (jelentős hasmenés, zsírszékelés) sokan nem tolerálják. Az étrend-kiegészítők között az interneten rendkívül nagyszámú készítményt találhatunk, melyek súlycsökkentő hatása a klinikai vizsgálatok hiánya miatt erősen megkérdőjelezhető. Sajnos az interneten illegálisan azokhoz a szerekhez is hozzájuthat a páciens, melyeket az elmúlt időszakban súlyos mellékhatások miatt kivontak a forgalomból – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kifejtette, az obesitas gyógyszeres kezelésével már csaknem 100 éve próbálkoznak. Az első siker az efedrin hatásainak tanulmányozása során tapasztalt véletlenszerű felfedezéshez köthető, mivel a hatóanyag csökkenti az étvágyat. A következő állomás az efedrinből fejlesztett amfetaminszármazékok felfedezése és azok fogyasztószerként történő alkalmazása volt. Sajnos ezek a szerek étvágycsökkentő hatásuk mellett doppingszerű effektusuk, a központi idegrendszert izgató, szív- és érrendszeri, illetve pszichikai függőséget okozó mellékhatásuk miatt kiestek a terápiás listáról. Még az 1970-es, ’80-as és ’90-es években az amfetaminból fejlesztett Teronac, Gracidin Adipex nevű étvágycsökkentők voltak forgalomban. Fő hatásuk mellett jelentős függőséget és szimpatikus idegrendszeri tónusfokozódást hoztak létre, így ezeket a szereket is kivonták a forgalomból. – A legutóbb forgalomban lévő szerek közül kiemelendő a dexfenfluramin (Isolipan) és sibutramin (Reductil). Mindkettőt kivonták a forgalomból mellékhatásaik miatt. A dexfenfluraminról, a ’90-es évek egyik „mellékhatásmentes” fogyasztószeréről kiderült, hogy jobbszívfél-elégtelenséget okoz. A sibutraminról (Reductil) pedig európai hatóságok vizsgálatai megállapították, hogy a szer növeli a súlyos szív- és keringési rend­ellenességek előfordulásának gyakoriságát – húzta alá.

Életmódváltás a mankó

Jelenleg nincs olyan gyógyszer, gyógyhatású szer amely azonnali és tartós fogyást képes létrehozni, jelentős mellékhatás nélkül.

– Nagy a várakozás az ilyen készítményekkel kapcsolatban, hiszen étvágycsökkentés nélkül, bármely hosszabb ideig tartó diétát nehéz betartani, és a fogyókúra befejezése újabb hízáshoz (jojóeffektus) vezethet.

Ugyanakkor meg kell állapítani, hogy a tudományos kutatások eredményeként rendkívül kibővült az a tudás, amely a táplálékfelvétel szabályozásával és a folyamatot befolyásoló tényezők összefüggéseivel kapcsolatban rendelkezésünkre áll. Sajnos a táplálékfelvétel folyamatát bonyolult folyamatok szabályozzák, így a hatékony fogyasztószer megjelenésére még várnunk kell. Ám néhány érdekes megfigyelés új lehetőségeket tárhat elénk az új fogyasztószerek bevezetésével kapcsolatban.

Dr. Vecsernyés Miklós arra is kitért, hogy a táplálékfelvétel szabályozása egy komplex folyamat. Az agyi szabályozó folyamatok mellett fontos szerepet játszik a zsírszövet, és a gyomor-bél traktus által termelt táplálékfelvételt befolyásoló hormonszerű peptidek, fehérjék. E folyamatok összefüggéseinek megismerése segíti az új típusú étvágycsökkentő szer kifejlesztését.

– Addig is meg kell állapítanunk, hogy a fogyás elsősorban mentális kérdés, és a tudatunkban dől el. A jelenleg ismert fogyasztószerek elsősorban az életmódváltoztatásban és a régi, elhízáshoz vezető viselkedési módok feladásában nyújthatnak mankót. Azokban az esetekben is segítséget adhatnak, ha az elszántság megvan, de ez nem elég a fogyáshoz. Ám jelenleg a legjobb módszer, mely a fogyás alapját képezi, még mindig a csökkentett kalóriabevitel és a mozgás.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában