visszanyerni az egyensúlyt

2019.11.01. 12:19

Nem a stressz betegít meg bennünket, hanem a gondolkodásmódunk

A kineziológia módszerével a múltban történt negatív eseményeket oldja fel a szakember.

Fotó: Shutterstock

– Néha elgondolkodunk, hogy bizonyos területeken miért nem alakul úgy az életünk, ahogy szeretnénk. Gondolok itt a párkapcsolatra, az anyagi helyzetre vagy akár arra, hogy miért botlunk meg mindig a lépcsőn… Az emberi szervezet testi, lelki, szellemi, érzelmi és energetikai rendszere együtt működik. Ha a harmónia felborul, akkor ez minden szinten kihat, és jelez számunkra. Korunkban nem igazán figyelünk az energetikai, lelki, szellemi és érzelmi jelzésekre, általában csak akkor teszünk valamit, ha már fizikai szinten is érezzük a negatív változást, esetleg betegséget – kezdte Asztalosné Csordás Krisztina természetgyógyász, kineziológus, fitoterapeuta, akit a kineziológia módszeréről kérdeztünk.

Oldja az érzelmi stresszt

Elmondta, a kineziológus izomteszteléssel megkeresi azokat a negatív életeseményeket, amelyek a múltban rögzülve a jelenre hatnak, és a jövőnket is befolyásolják. Anélkül, hogy beavatkozna a szervezet működésébe, megtalálja az ok korát és a múltban oldja ezt a blokkot. Ezáltal hat a jelenre, így az ember számára megteremti a szabad döntés, az új választások lehetőségét. A kineziológia célja nem a diagnosztizálás, hanem az energetikai egyensúly helyreállítása, az érzelmi stressz oldása. Az oldás alkalmával a kineziológus az energetikai blokkokat oldja föl, melynek hatására beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa, gyerekek és felnőttek esetében egyaránt alkalmazható.

A hozzáállás a kulcs

A kineziológus arra is kitért, hogy a stressz milyen szerepet tölt be az emberek életében. – A stressznek két típusa van. A pozitív, ami életünk mozgatója, motorja, például vizsga előtt, amit a bizonyítás miatt élünk meg. Van a negatív stressz, amit például a vizsga előtt a túlzott elvárás miatt élünk meg. A példa is jól mutatja, hogy a megoldandó feladatról, az adott szituációról alkotott gondolataink befolyásolják az ehhez kapcsolódó stressz milyenségét. Tehát nem a stressz betegít meg bennünket, hanem az a gondolkodásmód, amivel az adott feladatot megközelítjük – ismertette.

Asztalosné Csordás Krisztina kifejtette: az élő szervezet mindig meghatározott módon reagál arra, ha valamilyen specifikus inger éri. Így ha futás vagy kerékpározás közben egy bogár repül a szemünk felé, a szemhéjunk lecsapódik. De csak a szemhéj, más nem mozdul. Ez a specifikus reakció. Azonban ha az utcán meglátunk egy ugató kutyát, melytől félünk, akkor a helyzet megoldásához az egész szervezet összehangolt munkájára, aktiválódására van szükség. Ekkor kapcsol be a szervezetünk ősi stresszreakciója, az „üss vagy fuss”. Ezt a vegetatív idegrendszer szimpatikus része szervezi meg. Gyorsul a szívműködés és a légzés, emelkedik a vérnyomás, élénkül az agy tevékenysége, több energiához jutnak az izmok, ugyanakkor elernyed a húgyhólyag, csökken a gyomor és bélműködés, tehát az egész szervezet lehetőséget teremt a harcra vagy a menekülésre. Ha ez a stresszreakció tartósan fennáll, pl. félelem a munkahelyen a főnöktől, vagy az iskolában a társak csúfolásától, esetleg egy tanártól, akkor a szervezetünk hosszú ideig eltér a harmonikus, normál működéstől. Ez előbb-utóbb fizikai szinten is betegséget fog okozni, mely megnyilvánulhat fizikai, pszichés betegségekben, lelki kimerültségben vagy például az immunrendszer gyengülésében.

Hatékony gyógymód

A szakembertől megtudtuk, a kineziológia módszere számos területen jelenthet hatékony alternatív gyógymódot az embereknek: tanulási nehézségek, életkori krízisek, elvált szülők gyerekeinek gondjai, párkapcsolati, beszéd-, mozgás-, súly- és étkezési problémák, munkakezdés, munkahelyváltás, depresszió, idegesség, pánikbetegség, szorongás, beilleszkedési nehézségek, krízishelyzetek (szülés, válás, halál, baleset), önbizalomhiány, koncentrációs, figyelem- és alvászavar, emésztési- és gyomorproblémák, valamint viselkedészavarok esetén is alkalmazható.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában