Fjällräven Polar

2019.11.30. 07:00

Jeges északi kalandra indulna a debreceni srác

Hat nap kutyaszánnal az Északi-sarkvidéken – ez a fiatal nagy vágya.

Fotó: Vojtkó László

A 24 éves Varga Dávid Bence idén benevezett a Fjällräven Polar versenyre, amelynek nem kisebb tétje van, mint egy 300 kilométeres sarkköri túra a messzi északon. A különböző régiókból két-két induló vághat neki a kutyaszános túrának, egy személy a szavazatok, egy pedig a zsűri döntése alapján.

„Két évvel ezelőtt hallottam legelőször a versenyről, már akkor eldöntöttem, hogy egyszer indulni fogok rajta, hátha megnyerem.”

Nemcsak a kalandvágy hajt, hanem az is, hogy több mint kilenc éve foglalkozom huskykkal, emiatt szívügyem is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet, de így látatlanban is biztos vagyok benne, hogy egy igazi élmény. Már maga a szavazatgyűjtés is kihívás, naponta több órát töltök azzal, hogy felhívjam magamra az emberek figyelmét, annak pedig nagyon örülök, hogy már több ezer voksot kaptam – foglalta össze Dávid.

Fotó: Vojtkó László

Hozzátette, a versenyt magát a túrafelszerelésekkel foglalkozó cég rendezi, céljuk az, hogy megmutassák, a megfelelő felszerelések birtokában bárki képes lehet arra, hogy teljesítse a 300 kilométeres távot a Norvégia északi részén található Signaldalentől a svéd Väkkäräjärviig.

Szükséges a jó kondíció

- A kutyáimmal többször túráztam, voltunk már a hegyekben, de ekkora kaliberű megmérettetésre még nem vállalkoztam. Szerencsére bírom a hideget, azzal nem lesz gondom. Természetesen szükség van arra, hogy az ember jó kondícióban legyen, hiszen már első nap is 60-80 kilométert kell megtenni, ráadásul sokszor a szán mellett futva, hogy megkönnyítsük a kutyák dolgát. Ha kijutok, akkor indulás előtt tervezem, hogy pár éjszakát kint töltsek a hidegben valahol a hegyekben, csak hogy szokjam a körülményeket – jegyezte meg.

Fotó: Vojtkó László

Dávid elmondta, a szervező biztosít minden felszerelést, ruhákat, sátrakat, illetve a kutyákat is, nekik csak a szavazatokat kell gyűjteni. Indulás előtt van egy kétnapos felkészítés, itt megmutatják többek között azt, hogy hogyan kell szakszerűen sátrat állítani a hóban, illetve megtanulhatják, hogyan kell bánni az ottani kutyákkal, össze kell szokni velük is.

BR

Dávidra egészen december 12-ig lehet szavazni a Fjällräven Polar oldalán. A voksoláshoz mindenképpen szükség van egy Facebook-profilra, a szavazás pedig akkor érvényes, ha a „Vote” felirat helyett a „You have voted” felirat szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában